Изложба „Зимна цветна приказка“ ни въвежда в магията на икебана

  • от PlovdivTime
  • 15:05, 25.01.2021

Градската художествена галерия-Пловдив и Miracle Ikebana показват „Зимна цветна приказка“ - изложба на икебана. Откриването на изложбата ще се състои от 17 до 19 ч. на 28 януари. Предвидена е среща с творците, а на изкуството може да се любувате до 31 януари. 

Изложабата може да разгледате в периода 28 - 31 януари в Градска художествена галерия на главната.

На втория етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15 ще можете да се насладите на красиви композиции от цветя, изпълнени в традициите на икебана. Това е древното японско изкуство за аранжиране на цветя, с уникални духовни и артистични принципи, целящи да създадат хармония, баланс и красива форма.

Концепцията за изложбата "Зимна цветна приказка" е създадена от Miracle Ikebana с цел да въведе в приказния свят и красотата на икебана. Изложбата представя индивидуалния поглед на всеки творец чрез икебана композиции и изразява неговите емоции. Дори през зимните месеци, да твориш и създаваш със сърцето си красота чрез икебана, е напълно възможно. Икебана ни вдъхновява, успокоява, разкрива нашия творчески потенциал и ни удивлява. 

Експозицията е в подкрепа на дейността по програма Наследство на Европейска столица на културата и се осъществява с подкрепата на фондация EU-Japan Fest. Творци в изложбата са Мирослава Иванова - Хосен сенсей, преподавател 3-та степен (Санкиу Шихан), и нейните ученици.

Мирослава Иванова се занимава активно с изкуството икебана от 9 години. След като преминава през сериозно обучение към школата Согецу, тя става лицензиран преподавател по икебана с лично име Хосен. През 2018г. продължава обучението си в Токио при мастър инструктор в централата на Согецу – Ейко Сумура сенсей. Тя е основател на Miracle Ikebana и провежда работилници за деца и възрастни и курсове по икебана, прави цветни декорации за събития.

На 6 февруари (събота) ще се проведе онлайн демонстрация и работилница по икебана „Защо е прекрасно да творим икебана”.