Изложба разкрива обаянието и хармонията на Япония в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:58, 20.07.2022

Градска художествена галерия кани публиката да се потопи в обаянието и хармонията на Япония, разкриващи се във фотографската изложба на Борислав Илиев. От 16 август до 14 септември в галерия „Капана“ авторът ще представи „Душата на Япония“ в 130 цветни фотографии, отпечатани на красива и изящна ръчно изработена японска хартия, нареча washi. Процесът по създаване на хартията е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство. На изложбата посетителите ще могат да се запознаят с начина на създаване на washi хартията. Галерията ще бъде декорирана с красиви цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се чества Денят на детето в източната страна. Ще се прожектират видео материали от храма Исе Жингу (Ise Jingu). Откриването на изложбата е от 18 часа. Входът е свободен.

Исе Жингу е най-важният храмов комплекс в Япония, който се състои от 125 светилища. Разположен е в префектура Мие. Традицията на японския народ гласи, че всеки японец задължително поне един път в живота си трябва да посети храма Исе Жингу. От хилядолетия там се извършват 1500 ритуала годишно. Историята на мястото е забулена в мъглите на времето, защото най-старото светилище Найку е построено преди повече от 2000 години. То е създадено като храм на богинята на слънцето Аматерасу, богинята родоначалник на японските императори, която дарява плодородие, но има ролята и на пазител и на императорите на Япония.
Eдна от най-интересните церемонии в Исе Жингу е наречена Шикинен Сенгу. Според тази традиция главните светилища биват разрушени и после построени отново, което е отражение на японското разбиране за съзиданието и разрушението, които съответстват на живота и смъртта. Дори нещо повече – Сенгу е един вид нагледен урок за поколенията за преходността на материалното.

Но в Исе Жингу хората не отиват единствено да се молят. Там в продължение на хиляди години се провеждат различни фестивали. В съвременния календар първата най-важна церемония е фестивалът Киненсал, който е за богата реколта. Според традицията императорският ескорт е отнасял до Исе Жингу даровете на владетеля за боговете. Организират се празнични прояви, посветени на Нова година, на основаването на Япония или за рождения ден на императора.