Изложба показва безценните съкровища на Пловдивската митрополия

  • от PlovdivTime
  • 10:43, 13.06.2024

Впечатляваща изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия" ще бъде открита на 17 юни от 18 часа в храма "Св. Димитрий Солунски" в Стария град. Тя ще даде началото на тримесечния мултижанров фестивал "Лято в Стария град".

Експозицията с безценните артефакти ще остане отворена в продължение на месец и е с вход свободен. Посетителите ще могат да видят експонати, които никога не са показвани. Сред тях са Напрестолен Кръст с поставка с гравиран надпис "†Пловдивски митрополит Максим". Той е принадлежал на Негово високопреосвещенство

Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона (митра) от края на XVIII до началото на XIX в., Потир (чаша) с гравирана датировка от 1659 г. и ктиторски надпис на дарителите му. Датировката съвпада със служението на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.).

Друг интересен експонат е Архиерейски жезъл с гравирана датировка 1784 г., принадлежал на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Кирил, който е управлявал епархията в периода 1780-1808 г.

Публиката ще има възможността не само да види впечатляващите артефакти, но и да научи каква е функцията и символиката им в богослужението.

Изложбата "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия" се осъществява с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Фестивалът "Лято в Стария град" се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и в следващите три месеца ще изпълни архитектурния резерват с поредица от интерени събития - концерти, куклен театър за деца, танцови ателиета, турове с екскурзоводи и много други. Всички те ще са с вход свободен.

Организатор на "Лято в Стария град" е агенция "Антракт".