Изложба показва “Българска шевица и китайски йероглифи – един (не)възможен паралел“

  • от PlovdivTime
  • 17:01, 16.04.2024

Изложба „Българска шевица и китайски йероглифи – един (не)възможен паралел“ ще бъде открита на 18 април от 18 часа в Етнографския музей. В експозицията, организирана от Класна стая „Конфуций“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, са включени дванадесет миниатюри, съчетаващи символиката на традиционната българска шевица с йероглифи, означаващи основополагащи за Китай културни концепти като благоденствие, щастие, семейство и други. 

Изложбата е вдъхновена от идеята за междукултурен диалог отвъд границите на думите, осъществен с изразните средства на традиционното изкуство.  Самата авторка на миниатюрите Людмила Александрова споделя, че за нея богатството на българската шевица в исторически план може да се сравни единствено с историята на китайския порцелан и коприна. 

Събитието е посветено на  75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и на  Деня на китайския език в ООН и ще бъде открито  в навечерието на празника. По време на откриването студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и китайски доброволци ще подарят на гостите бутиков концерт с музикални изпълнения на традиционни китайски инструменти.  

Изложбата може да бъде разгледана до 24 април 2024 г.  включително.