Изложба от конкурс на Художествената гимназия в Пловдив гостува на Национално изложение

  • от PlovdivTime
  • 12:16, 16.03.2023

Изложба „Плакат – Костадин Отонов“ ще бъде открита на 20 март в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак. В експозицията ще бъдат показани творбите от Националния ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов“, който се организира ежегодно от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив със съдействието на Министерството на културата.

Целта на конкурса е да стимулира младите хора да изявят своите художествени и концептуални способности чрез изчистване на визуални метафори и плакатно мислене по социални и културни теми.

Темата през 2022 г. бе „Енергията на настоящето и бъдещето“. Актуален проблем, който насочва учениците към социално значими въпроси като възобновяема енергия, използване на природни източници, екология.

В конкурса участваха 108 плаката на 108 ученици (на възраст от 14 до 17 години) от училища по изкуствата към Министерството на културата: НХГ „Цанко Лавренов“- Пловдив, НПГИ „Св. Лука“- София, НУМСИ ,,Панчо Владигеров“- Бургас, НУПИД ,,Академик Дечко Узунов’’- Казанлък, НУПИ „Проф. Венко Колев”-Троян, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства-Пловдив, Професионална гимназия за приложни изкуства-Смолян и НУИ "Проф. Веселин Стоянов"- Русе.

От тях са отличени дванадесет младежи, сред които Владимира Костова от 11 клас с преподавател Боряна Дянкова и Боримира Василковска от 10 клас с преподавател д-р Михаела Радкова, възпитанички на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ в Троян – към Министерството на културата.

Класираните на първо, второ и трето място получават едногодишни стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби на МК. Всички премирани получиха грамоти и подаръци - таблети и други полезни за младите таланти пособия, осигурени от организаторите и партньорите на конкурса.

Част от изложбата, която вече е представена в Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив, са най-добрите 50 участници в конкурса.

Kонкурсът “Плакат-Костадин Отонов“ е насочен към учениците от специалностите „Рекламна графика“, „Графичен дизайн“ и „Компютърна графика“ в училищата по изкуства към Министерството на културата. Целите на конкурса са: да се покаже оригиналност на мислене, цветова култура и индивидуалност; да се демонстрират възможности при работа със специализирани програми за графика и дизайн, както и рисуване на ръка; да се изразят възможностите за намиране на плакатни решения в различни теми: социални, културни, спортни и други. Важен е погледът на младите хора, тяхното виждане за света, в който живеят и растат, а също и посланието, което ще отправят.