Пловдив се включи в общоевропейска инициатива с изложба за Украйна

  • от Мария Луцова
  • 09:51, 02.03.2023

Пловдив се включи в общоевропейската инициатива на 28-те страни членки на ЕС да почете словото на Украйна. В библиотека „Иван Вазов” бе открита изложба с украински книги, които след края на й ще станат част от фонда.

„Приятно ми е да ви приветствам тук на поредното събитие, инициирано от Почетното консулство на Украйна в Пловдив. С тази изложба заявяваме на нашите приятели украинци, че чрез културата и образованието, можем да сме им полезни”, каза директорът на НБ „Иван Вазов” Димитър Минев.

Инициативата за украински книжен кът се провежда от Министерството на външните работи на Украйна, Министерството на култура и информационна  политика на Украйна, Украинския институт на книгата под патронажа на първата дама на Украйна Олена Зеленска. “Украинските книжни  кътове” има в 28 различни страни.

Почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев разказа с детайли за събитието и припомни за идентични събития преди години.

„Днес в Украйна се води война за оцеляване, за самостоятелност, за земя и независимост.  Спомням си нещо идентично. През 1997 г., когато в България беше студено и имаше огромни опашки за хляб  и мляко, най-червеният депутат Стефан Данаилов отправи предложение към най-синия кмет Спас Гърневски да бъде организиран театрален фестивал в Пловдив. Потърсиха ме да го подкрепя. И аз като тогавашния кмет на Плевен Румен Петков, предизвикан първи да даде живот на фестивала, реагирах: „Ламбо, ти луд ли си, когато хората няма какво да ядат, ти искаш култура да правиш”, разказа Георгиев.  После подчерта, че такива на пръв поглед невъзможни събития се оказват много важни и значими за публиката.

Почетният конкул на Украйна в Пловдив подчерта, че рано или късно Европа ще се върне към нормалния начин на живот и войната ще приключи.

„И тази изложба е изложбата на оптимизма, защото след нея ще бъдат дарени книги на НБ „Иван Вазов”, за да бъдат достъпни за украинците в Пловдив. 116 от тях са осигурени от посолството, а 20 – от Почетното консулство на Украйна под тепетата”, каза Димитър Георгиев. Той получи почетен диплом за приноса си към каузата на Украйна от общността в Пловдив начело с Наталия Елис.

„Заедно правим силни и сериозни неща. Благодарни сме за приноса ви”, каза Ната, която е вдъхновител и активен участник Пловдив да има Дом 2 с пространства за живот и обучение да бягащите от войната украинци. Инж. Георгиев обяви, че за каузата на Дома на украинците в Пловдив ще бъдат предоставени 160 книги от на български.