Изложба “In Black“ с творби на големия Румен Жеков в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:50, 29.02.2024
Изложба "In Black" с творби на Румен Жеков (1960-2022 г.) ще бъде открита с вернисаж в галерия "L'Union" на 29 февруари от 17 ч. Експозицията представя последните живописни творби на знаковия пловдивски артист. Те следват и развиват теми, познати от цялостното му мултимедийно творчество – вътрешността, същността, границата, буквалните и метафорични повърхности и тяхното преминаване.
 
Пластичните и символични качества на черното формират сложни, сетивно въздействащи повърхности и топографии, но без напластяване и тежест. Липсва и характерният щрих на формализъм, който често поглъща и редуцира художествената работа с цветни полета.
 
Именно на повърхността на платната, тази тънка граница между светове, пространства и състояния, се формират, взаимодействат и сюблимират смислови зони. Самите повърхности са в постоянно напрежение и същевременно успяват да загатнат пространство отвъд, повърхност под повърхността, една почти статична душевна дълбочина, най-ясно видима в прозиращите цветове, но присъстваща навсякъде. Наблюдава се изострен, култивиран синхрон между идейни стойности и художествения език на използваните техники. По мост между изкуството и философията на Далечния изток, минимализма, "плаващите знаци" на Ролан Барт, лиричното начало и нещо съвсем ново, лично и характерно, Жеков успява да достигне и развие една обособена и особена символика, сведена почти до съвършенство в тези последни платна. Получава се една изкусна игра в ничията земя между знак и символ, жест и знак, физическа текстура и духовна повърхност. По негови собствени думи: "Тази лекота ми коства много".
 
Заедно с изложбата ще бъде представен албумът "Румен Жеков: Избрани произведения". Автор и съставител на каталога е самият Румен Жеков. Каталогът съдържа подбрани творби от дванадесет основни цикъла от развитието на визуално-пластичния му език, създадени между 1983 г. и 2018 г., заедно с текстове на Аделина Попнеделева, Бисер Дамянов, Веселин Сариев, Диана Драганова–Щир, Иван Тотев, Ружа Маринска, Свилен Стефанов, Станислав Памукчиев. 

Изложбата може да бъде разгледана до 15 април.