Изложба гравюри и илюстрации показва образа на Дон Кихот през вековете

  • от PlovdivTime
  • 14:07, 06.03.2023

Изложбените пространства на първия и втория етаж в НБ „Иван Вазов“ ще бъдат домакин на изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ от 7 до 20 март. Откриването е на 7 март в 12 ч.

Експозицията е инициатива на Посолството на Испания в България в сътрудничество с НБ „Св. св. Кирил и Методий“. В Пловдив идва със съдействието на НБ „Иван Вазов“. Представя поредица от илюстрации на героите и приключенията  в романа „Дон Кихот“, посредством интерпретацията на художници илюстратори, работили по първите издания на творбата.

Създадена по повод 400-годишнината от смъртта на писателя, изложбата представя гениалната творба чрез илюстрациите на Хайман  (1755 г.), гравюри от Кралската академия (1780 г.) и Густав Доре (1863 г.). Изложбата съдържа  общо 28 гравюри и 9 пана с информация за тях. Освен в Националната библиотека е гостувала в Алжир и Университета във Велико Търново.

На откриване ще присъстват Н. Пр. г-н Алехандро Поланко – Посланик на Испания в България и г-жа Хайоне Серейхо – зам.-ръководител мисия.