Изложба “Голо тяло и еротика - творби от български художници“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:03, 20.03.2024

Изложба „Голо тяло  и еротика – творби от български художници” от колекцията на доц. д-р Пламен Пъчев ще бъде открита на 21 март от 18 часа в Градската художжествена галерия в залатите за временни експозиции на Главната.

Цялата колекция съдържа над 150 произведения, предимно върху хартия, на известни имена в българското изкуство, но и на по-млади и утвърдени автори. Досега малка част от творбите са показвани в Художествена галерия  - Русе, в изложбената зала на Групата на художниците в Благоевград, в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново. Колекционерът доц. д-р Пламен Пъчев е преподавател по икономика в Югозападния университет „Св. Неофит Рилски“ в Благоевград.

Ето как той обяснява подтика си да купува тъкмо работи върху хартия и то с тема голо тяло. Като се опира на тезата на прочутия изкуствовед, писател и критик Кенет Кларк, че голотата е еманация – олицетворение,  както на човешката личност, така и на нейната красота, доц. Пъчев подчертава: „Голото тяло сме всички ние - стари или млади, физически красиви или обидени от природата, бели или черни. Голотата прикрива човешката суета - страшният библейски грях. За голия човек в изкуството не можем да кажем дали той е беден или ботат, дали е министър или просяк, дали е випускник на престижен университет или едва срича. Той е само самият себе си и творецът чрез вложената емоция в процеса на създаване на дадена творба ни го представя. Накратко - когато един човек събира този жанр, той стои по-близо до себеподобните си - това е висша форма любов, уважение и хуманност...“

Сред мотивите да колекционира работи върху хартия доц. д-р Пламен Пъчев посочва и следното основание: „Преди един творец да създаде голямата картина в златна рамка или бронзовата си фигура за централния площад на града, той прави множество ескизи и подготвителни рисунки. За един "специалист" (какъвто е редно да бъде човек, купуващ изкуство) това са безценни образци от самия творчески процес, от емоцията, която владее от пъвокурсника в академията до такива колоси като Микеланджело или Андрей Николов, да кажем. Когато придобиваш някаква непретенциозна скица, ти всъщност съпреживяваш това как един или друг творец бавно и мъчително се стреми да постигне съвършенството...“

В колекцията могат да се видят творби на Илия Бешков, Владимир Димитров – Майстора, Иван Лазаров, Васил Стоилов, Дора Бонева, Греди Асса, Маня Вапцарова, Надежда Кутева, Тони Тодоров, Йордан Тодоров, Марта Левчева, Петранка Кац и други известни художници.