Изисканата живопис на Чавдар Вълов и изяществото на бронзовата Пенка Никова се събират в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 08.09.2021

Вълнуваща компилация между изящните бронзови пластики на Пенка Никова и естетската фина живопис на Чавдар Вълов показва съвместната им изложба в галерия „Аспект” от 8 до 28 септември. Събирането в обща експозиция на добре познатата ни пловдивчанка с автор, излагащ за пръв път в Пловдив, е своеобразно предизвикателство, но излъчването и атмосферата на техните творби ги напасват перфектно и карат експозицията да звучи комплексно и завършено.

„Интелигентната изискана живопис на Чавдар Вълов създава прекрасна основа, на чийто фон се откроява овладяната прецизна скулптура на Пенка Никова. В изложбата са включени двадесет картини и десет малки пластики, почти всички създадени от художниците за изявата им в галерия „ Аспект”, казва галеритката Олга Петрова.

Платната на Чавдар Вълов притежават специфичен, запомнящ се стил, който условно препраща към сецесиона и, по-конкретно, към красотата на българския символизъм от началото на миналия век. Живописта му е изградена като сложна многопластова структура, разкриваща богата, но в същото време мека и овладяна цветност; финият детайл оформя цялостното възприятие, сякаш е прецизна мозайка върху платно. В картините на Чавдар Вълов рядко присъстват фигури и когато ги има, те изпъкват със своята конкретност на пейзажния декоративнен фон. Образите са едновременно обобщени и конкретни, извън времето и пространството, създаващи усещането, че наблюдаваме от високо, а цялостното възприятие често е за шарена българска черга. Настроението е носталгично, препраща към една отминала епоха, когато животът е бил по-прост и по-истински.

На този фон перфектно изпъкват малките бронзови пластики на Пенка Никова, която също е автор с характерна стилистика, владееща до съвършество занаята. И въпреки че работи и в сферата на монументалната скулптура, малката бронзова пластика е нейната слабост и сила. Фигурите ѝ се характеризират с елегантност, фина обработка и леко намигване към света, в тях има характерна динамика, движение и устрем..Независимо дали е елегантна дама, пълничка кокона, рибар или танцьорка, персонажите на Пенка Никова са симпатични и жизнерадостни, карат ни да се усмихваме и да гледаме снизходително на човешките слабости. Чувството за хумор и мека гротеска са характерни за творческия ѝ подход и съчетани с перфектна изработка, правят нейните пластики предпочитани както за интимен домашен интериор, така и за изчистени офисни пространства.

Изложбата ще се открие с вернисаж от 17 до 20 часа на 8 септември.