Връчват Националната награда за поезия „Иван Николов“

  • от PlovdivTime
  • 13:15, 17.12.2020

Издателска къща Жанет 45 връчва Националната награда за поезия „Иван Николов“. На 17 декември от 19:00 събитието ще се проведе онлайн. То ще бъде излъчено на живо на Фейсбук страницата на издателството.

Награда „Иван Николов“ ще бъде връчена за 24-ти път от журито. Председател е Йордан Велчев с членове Иван Ланджев и Здравко Дечев.

Тази година в литературния конкурс се състезаваха общо 47 книги от 23 издателства.

Номинациите на журито са :

Александър Байтошев – „Свещената гора“, изд. „Жанет 45“

Владимир Левчев – „Писмо в небето“, изд. „Жанет 45“

Димана Йорданова – „Писма до Ния, която не родих“, изд. Жанет 45

Златозар Петров – „Машини“, изд. „Жанет 45“

Людмила Миндова – „Дървото на спомена“, изд. „Ерго“

Надежда Радулова – „Малкият свят, големият свят“, изд. „Жанет 45“

Наталия Иванова – „Човек с бинокъл“, изд. „Арс“

Радослав Чичев – „Светкавици“, „Издателство за поезия ДА“

Рене Карабаш – „Братовчедката на Зорбас“, изд. „Жанет 45“

Роберт Леви – „Anemoia“, изд. „Лексикон“.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 г. от Издателство Жанет 45. Първият неин носител е  Христо Фотев. Лауреати през годините са били Елин Рахнев, Петър Чухов, Аксиния Михайлова, Иван Динков, Константин Павлов, Иван Теофилов, Иван Методиев, Екатерина Йосифова, Кристин Димитрова, Станка Пенчева, Силвия Чолева, Георги Борисов, Марин Бодаков, Георги Господинов и много други значими имена в съвременната българска литература.

Почетната награда за поезия носи името на Иван Николов, български поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 г. той работи главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив. Автор е на над 20 книги с поезия. Остава в сърцата на читателите с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Пастернак, Анна Ахматова, Марина Цветаева, както и на превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава.

Към днешна дата наградата е плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на 5 000 лева.