Избираме българските мелодии в Книга на песните на ЕС

  • от PlovdivTime
  • 11:01, 21.05.2018

До 18 юни ще можем да гласуваме онлайн за шест български песни, които ще представят страната ни в първата „Книга на песните на Европейския съюз“. Организатор на проекта е неправителствената организация European Union Songbook с основател датчанинът Джепе Марслинг.

От българска страна участник в общоевропейската инициатива е АМТИИ. Сред посочените в бланката за гласуване песни са: „Адаптация“, „Светът е за двама“, „Аз и Ти“, „Да те жадувам“, „Защо ме обичаш“, „Йовано, Йованке“, „Море от любов“, „Морското момиче Варна“ и „Сбогом, моя любов“.

Гласуването се провежда онлайн на сайта www.eu-songbook.org.

"Книга на песните на ЕС" е новаторска идея, която цели да изрази вкусовете на хората от различните страни, членки на Съюза. Според организаторите това ще спомогне всяка страна да изяви собствения си музикален вкус и да се опознаем по-добре взаимно.

Гласува се за шест  категории песни, популярни и обичани в съответната страна: любов; природа и сезони; свобода и мир; народни песни; песни за вярата и детски песни.

До момента над 23 000 души от 13 страни членки вече са гласували за песните, които да представят страните им. Българите са 14-тата подред европейска нация, която дава своя музикален вот.

Първото издание на "Книга на песните на ЕС" е предвидено да излезе през 2019 г. на Деня на Европа - 9 май. В сборника ще бъдат отпечатани 162 песни на националния им език и на английски език - в две колони една до друга.

За финален редактор на „Книга на песните на Европейския съюз“ за България е определена проф. д-р Т. Шекерджиева - Новак, зам. ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.