Иван Милушев представя съхранените илюзиии на добрия свят в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:48, 15.11.2022

Иван Милушев открива самостоятелна изложба в галерия „Възраждане” на 15 ноември от 18 ч.  

„Авторът  отново ни въвежда в своя идеалистичен свят на съхранените илюзии. Свят, в който доброто е запазена марка. Свят, в който можеш да поднесеш душата си в една молитва, да повериш приятелството си на едно коте, да приемеш кротко самотата си като посветен в мисия. Изповедалната форма на някои от картините елегантно кореспондира с фината еротика на голите женски тела. Наивизмът на един художнически почерк идеално се съвместява с мирните и деликатно намерени композиционни решения в платната. Мир, който не е примирение, а мъдрост на един приет, осмислен и оценен положително, творчески живот”, казва галеристът Красимира Алексиева.

Иван Милушев е един от най-добре познатите, съвременни художници в България. Роден през 1956 година в Благоевград. Завършва художествена гимназия София през 1975 г., а след това НХА – София – 1981 г. специалност илюстрация при проф. Румен Скорчев. Член на СБХ. Има над 40 самостоятелни изложби  и множество общи изложби в страната и чужбина. От 2013 г. е директор на Градската Художествена Галерия в Благоевград. През 2014 г. е е удостоен с диплом от Кеймбридж за цялостно творчество и принос в развитието на художественото изкуство. Професионалната му кариера е съсредоточена в живопис, акварел, графика и илюстрация. Носител е на множество награди от конкурси в Хасково, Благоевград, Плевен,  Варня, Перник, Лодз (Полша), Кеймбридж (Англия), Словения,  Малайзия.

Иван е участвал още в редица изложби в Унгария, Полша, Русия, Чехия, Германия, Румъния, Сирия, Иран, Югославия, Македония, Италия и Франция. Негови работи са притежание на Националната художествена галерия – София, колекция Лудвиг, Виена, Австрия, Вашингтонската Конгресна Библиотека и много частни колекции в страната и чужбина.