Иван Краевски разкрива лиричната си душа в ретроспективна изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 14.03.2024

Известният пловдивски живописец Иван Краевски увенча своята 80-годишнина с голяма ретроспективна изложба в Зала "2019" към Градска художествена галерия. Художникът беше отрупан с цветя и поздравления от десетки приятели и почитатели, от колеги от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов", където е преподавал 30 години, от някогашните си ученици - днес утвърдени автори. Юбилярят получи официален поздравителен адрес от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

В ретроспекцията си Иван Краевски е представил най-важните теми, сюжети и жанрове, които го вълнуват през целия му творчески път: природата, пасторалът, Пловдив, момичето, жената, портретът, красиво разположени български градове и световноизвестни такива (Венеция, Истанбул).

„Неговите пейзажи не са умозрителни природни картини или фотографско копиране на действителността, а емоционално преживени и пренесени на бялото платно, с много чувство и любов, красиви кътове от Средногорието, Родопите, Балчик, Несебър, Стария Пловдив...“, подчерта по време на откриванвето дългогодишният му приятел и почетен гражданин на Пловдив проф. Стефан Станев и добави: „Вгледайте се в пейзажите и в „Лазарките“ на Краевски, плод на неговата романтична и лирична душа, и вие ще усетите тяхната искреност и изстрадана любов в името на изкуството и красотата“.

Ако се доверим на цитирания от проф. Станев именит френски режисьор Рене Клер, че изкуството е ирационален процес – не трябва да се обяснява, а да се чувства, то несъмнено емоцията завладява и задълго задържа посетителя на тази живописна изложба.

Празничната вечер, посветена на твореца Иван Краевски, беше обогатена и от майсторските изпълнения на двама млади даровити музиканти, възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев", и двамата с многообещаващо бъдеще -  цигуларя Стефан Хубенов (обявен за студент на България за 2023 г. в областта на изкуството) и пианиста Борис Петков – джазмен, продължаващ образованието си в Мюнхен.

Изложбата може да се види до 30 март.