Иван Краевски омагьосва Пловдив с живописните си четири годишни времена

  • от PlovdivTime
  • 12:51, 01.04.2021

Пролетният сезон в галерия” Аспект” започва със самостоятелната изложба на Иван Краевски от 6 април. Той е пловдивски художник, който няма нужда от специално представяне. Като дългогодишен учител в Художествената гимназия в града, той е открил тайните на изобразителното изкуство на не едно и две поколения бъдещи творци, а след оттеглянето си от преподавателска работа, се отдава на активно творчество в ателието си. И докато предишната му изложба в галерия Аспект през 2019г. имаше донякъде ретроспективен характер, настоящата е от картини, създадени основно през последното лято в родното му село Зелениково.

В експозицията, която включва тридесетина творби, Иван Краевски представя разнообразни теми и живописни техники. Четирите годишни времена, които открай време са негово вдъхновение, са претворени в пейзажи от Средногорието, Пловдив, Родопите и Венеция. Другата характерна за художника тема са женските образи, пресъздадени като лазарки и глави на момичета. В настоящата изложба той демонстрира виртуозно владеене на много и разнообразни живописни техники– чист акварел, чист пастел, акрил, акрил и пастел, акрил и акварел.

Изложбата ще остане в галерията две седмици и ще бъде открита с верниаж в присъствието на автора на 6 април от 16 до 19 часа, като изрично молим посетителите да проявят разбиране за това, че в залата няма да бъдат допускани повече от няколко човека едновременно, както и посетители без маски.

АВТОРЪТ:

Иван Краевски е български художник, живописец.  Роден е през 1943 г. в с. Зелениково, Пловдивско. През 1971 г. Завършва Живопис във ВИИ „Николай Павлович” – София през 1971. Член е на групата на пловдивските художници от 1971 г. Участва в окръжни и национални изложби, както и в експозиции зад граница – Полша /Занемеш, Познан/, Германия /Мюнхен, Магдебург/, Франция /Париж/, Англия /Лондон/. Има двадесет самостоятелни изложби. Живее и работи в Пловдив.

Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Германия, Полша, Испания, Япония, Русия и др.