Ицо Хазарта открива наградите “Икар“

  • от PlovdivTime
  • 09:44, 10.05.2021

Ицо Хазарта и балет "Нова" ще открият церемонията по връчването на наградите "Икар", а водещ ще бъде актьорът Александър Кадиев, обявиха от Съюза на артистите в България. Тази година събитието ще се състои с публика в залата, но при допустимите 50 процента от местата, което ограничава възможността на организаторите за продажба на билети.

На предстоящото връчване Васко Василев ще изпълни специално създадена за повода композиция. Цигуларят ще излезе на сцена за първи път заедно с младата пловдивска певица Керана. Официалната церемония по връчването на 47-ите награди "Икар" ще се състои на 11 май в Народния театър.

Номинациите бяха обявени на 27 март. Близо 50 творци ще се борят за отличието в различните категории.

Една-едничка скромна номинация в категория „Сценография” на Мира Каланова и Марина Райчинова за наградите „Икар” на Съюза на артистите получи Пловдивският драматичен театър за "Закуска в Тифани". Това стана ясно на церемонията по обяваването им в Сатиричния театър в София. За втора поредна година, въпреки трудния сезон, пловдивската трупа извади мащабна премиера на "Закуска в Тифани". Тя обаче бе отличена само в един раздел.

С две номинации е отличен Пловдивският куклен театър – и двете за „Кученцето, което не може да лае”. Те са  в категория „Постижение в кукленото изкуство”  за музиката в представлението, дело на Иван Кърпачев, и „Куклен спектакъл”

Наградата "Икар" за цирково изкуство получава Джулио Малеволти - за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика. "Икар 2021 - за чест и достойнство" е за Любомир Бъчваров. Михаил Белчев получава приз за изключителен принос към музиката. "Икар"-ът за изключителен принос към българския театър е за Татяна Лолова (посмъртно).