IT-корифеи от Силициевата долина изнасят лекции в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:24, 03.04.2017

На 23 април 2017 г., неделя, Пловдив ще се превърне в център на ИТ-индустрията и предприемачеството. На официална визита в града пристигат водещи имена от Силициевата долина, историческо място в Калифорния, където е създаден първият компютърен чип.

От там започват кариерите на предприемачи и новатори като Бил Гейтс (Microsoft), Стийв Джобс (Apple) и Марк Цукербърг (Facebook). Техните компании се разрастват и привличат огромни инвестиции. За тях са работили и някои от експертите, които ще посетят Пловдив.

Конференцията ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов”, Голяма конферентна зала, ет.2 от 17:00 часа и ще включва лекции, публични дискусии, с въпроси и отговори по темите: Инвестиции, Предприемачество, Стартиращи компании и образование.

 

Ето кои са гост-лекторите от САЩ: 

Норман Винарски e водещо име в изкуствения интелект. Президент на „SRI Ventures”, както и на гласовия асистент Siri, купен от Apple през 2010 г. Норман е автор на книга, която е бестселър, и по нея се обучават студенти от Станфорд.

Майкъл Марвин е развил повече от 100 технологични компании. Той е водещо име на „Tech Valley”, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк. Той ще разкаже за това как да се изгради добра екосистема с повече инвестиции и как българските стартъпи да получат финансиране в САЩ.

Джейми Уилямс е професионален футболист, звезда на Super Bowl, който след прекарана травма решава рязко да промени кариерата си. Създава успешна филмова компания Ymotion и става известен сценарист и режисьор. Участва и във филма на Оливър Стоун "Any Given Sunday". Същевременно развива и множество технологични компании и става успешен предприемач. Ще разкаже за това как понякога животът ти поднася неприятни изненади, но има алтернативен път и човек рязко може да промени посоката. Да следваш мечтите си и да работиш в екип е едно от най-важните неща.

Лари Бийл е водач на групата и основател на фондация „Inter Culture”, която финансира проекта. Лари работи в Силициевата долина още от самото ѝ създаване през 60-те години. Той инвестира парите на първите хай-тек милионери. Познава исторически личности и е автор на учебник по финанси.

Богомил Балански е един от най-успешните българи в Силицевата долина. Той постига забележителна кариера в „VMware”. Завършил е MBA в Станфордския университет. Ще разкаже за това как се пробива в Долината, какви качества и умения трябва да притежава човек, за да успее и как български компании могат да кандидатстват за финансиране.

Дафина Тончева има много интересна история. Произлиза от бедно семейство в Пазарджик. През лятото е нижела тютюн, за да се издържа. В момента тя е партньор в един от най-големите инвестиционни фондове „US Venture Partners”. Завършила е MBA в Станфорд. Ще разкаже интересната си биография и ще мотивира много млади хора, като разкрие рецептата за успех.

Васил Терзиев е познато име в ИТ-сектора. Основател на „Telerik”. Той ще разкаже историята за един от най-успешните български технологични бизнеси и ще мотивира млади предприемачи.

Събитието е с вход СВОБОДЕН и е предназначено за хора от бизнеса, предприемачи, инвеститори, преподаватели и студенти.