Истории за силата на хората в изложба за войната в Украйна показва Градската галерия

  • от PlovdivTime
  • 11:54, 11.11.2023

Международната изложба WE SEE UKRAINE ще бъде представена на 15 ноември в  Градска художествена галерия в Пловдив. Експозицията събира в едно артисти, обединени от търсенето на отговора какво ти дава горивото да продължиш по време на една война, която продължава без крайна дата.

19 месеца след нейното начало, войната в Украйна потъва във филтъра на новото, острото, актуалното, да се слее с ежедневния новинарски шум.  Украйна и хората ѝ обаче все така се нуждаят от подкрепа– а нейният извор е разбирането на това, през което преминават. Да видим отвъд големите категории, геополитиката, обезличаващия език на новините – даже отвъд ужасите и болката. 

Изложбата WE SEE UKRAINE е за всички измерения на съчувствието. Тя е за това, какво ти дава сила. Какво ти дава вяра. Какво е да си обикновен човек, поставен в ситуация, която изисква от тебе да си герой 24/7.

Шестимата художника, които участват в изложбата, избрани с конкурс от над 170 кандидати, имат дълбоко индивидуален и по различен начин докосващ собствен поглед към войната. Сред тях има и млади художници, и автори с творби показвани във водещи европейски музеи. Има украинци, отказващи да напуснат страната си – и такива, които не могат да го направят.

Има бежанци - и хора, които ги посрещат в Европа. Има хора, загубили най-близките си по време на руската окупация в Украйна - и такива, на които това се е случило по време на войната в Югославия, и вече имат обезболяващия ефект на времето, позволяващ да се погледне назад 28 години по-късно.

Изложбата WE SEE UKRAINE в Пловдив ще продължи до 05 декември. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма Творческа Европа на Европейския съюз и Национален фонд “Култура”.