Историческият музей представя фотоизложба за Ейбрахам Линкълн в Деня на президента на САЩ

  • от PlovdivTime
  • 16:49, 17.02.2023
Фотоизложба, посветена на Ейбрахам Линкълн, ще бъде открита в Центъра за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14 на Историческия музей. Тя ще бъде открита в 18 часа на 20 февруари.
 
Датата не е избрана случайно – тогава в САЩ честват Деня на президента – празник, който американците отбелязват още от XIX век.
Фотоизложбата, посветена на шестнадесетия президент на САЩ, е предоставена на Регионален исторически музей - Пловдив от Американското посолство в България. Тя показва живота на великия освободител, както е наричан Линкълн, заради твърдото му противопоставяне на робството. Фотосите проследяват неговата съдба от родната му къща през дейността му на изключителен политик и военен лидер до обединител на американското общество в името на обща кауза.
 
„От всички президенти в историята на Съединените щати Ейбрахам Линкълн вероятно е президентът, когото хората помнят най-добре и към когото изпитват най-дълбоки чувства. Линкълн донася в Белия дом своята честност и почтеност. За него винаги ще си спомнят като за Честния Ейб. Преди всичко обаче неговото име се свързва с окончателната забрана на робството. Той се превръща в първия истински символ на американската мечта, защото от обикновен човек със скромно положение се издига до върха на обществото като президент на страната”, отбелязват от Американското посолство в България.