Ирен Чанкова: “Сцена на кръстопът“ ще почете проф. Стефан Данаилов

  • от PlovdivTime
  • 08:40, 27.08.2020

 Продуцентът на „Сцена на кръстопът” Ирен Чанкова отправи личното си послание към почитателите на авторитетния театрален форум. В годината, когато светът е завладян от невиждана криза, и фестивалът за първи път ще се проведе без физическото присъствие на арт директора проф. Стефан Данаилов, „Сцената” продължава да живее и ще предложи вълнуващо пътешествие на публиката: 

"Приятели, верни фестивални фенове, уважаема публика, 

На прага сме на 24-ото издание на любимия Фестивал. В една неописуема година  „Сцена на кръстопът“ ще зарадва вас, приятелите и верни фестивални фенове, с едно по-различно по формат и съдържание издание. Ние, като организатори, вложихме много усилия и старание, за да може в първата година, в която създателят и арт директор на форума проф. Стефан Данаилов  за първи път няма да е с нас физически, да кажем с високо вдигнати глави, че ТЕАТЪРА ГОРДОСТТА е наше верую. Да накараме и вас да знаете и да вярвате, че Фестивалът е жив, че Фестивал ще има!

Фестивалните празници започват традиционно на 11 септември. В 19 часа в двора на Драматичен театър-Пловдив ще открием барелефа на проф. Стефан Данаилов, сътворен от скулптура Димитър Рашков по идея на главния спонсор на Фестивала инж. Димитър Георгиев. Малко по-късно в лятно кино „Орфей“ режисьорът Георги Тошев ще ни разкаже във филм един МОНОЛОГ на ЛамбоОт следващия ден актрисата Силвия Лулчева, студентка на професора, ще ни разкрие защо винаги трябва да търсим СМЕХЪТ НА СЪЛЗАТА в една тридневна театрална работилница. Желаещите за участие могат да се запишат на адрес [email protected]. На свечеряване в култовата галерия U PARK театралният сценограф Татяна Димова ще противопостави ЧЕХОВ СРЕЩУ ЧЕХОВ в своята изложба керамика, а в голямата зала на театъра по-късно Съюзът на артистите в България ще представи любими 100 ЛИЦА НА ТЕАТЪРА. И така фестивалният празник се развихря…

В двора на театъра Росица Обрешкова ще ни разкаже за своето СТРАШНОСМЕШНО НЕОБЩУВАНЕ с любими хора, а в галерия Червеното пони в Стария град  младите актьори Юли Стоянов, Мартин Димитров и Владимир Матеев ще прочетат пиесата на  Оля Стоянова АЛПИНИСТИ. Васил Балев присъства във фестивалната програма със  своята пиеса СВЛАЧИЩЕ, която ще ни представят актьорите Александра Василева и Цветан Алексиев в двора на Драмата. Георги Тошев отново ще се представи пред взискателната пловдивска публика, за да ни разкаже за НАУМ ШОПОВ: ЛИЧЕН РАЗГОВОР. БЕЛЕЖКИ ОТ ЕДИН ЖИВОТ.        Музиката в театъра ще бъде основна тема на тридневната театрална работилница на композитора Асен Аврамов, където ще се опитаме да  разберем как се превръщат ДУМИ В ДЕЙСТВИЕ. Желаещите за участие могат да се запишат на адрес [email protected].

Оставаме на музикална вълна и фестивалната атмосфера се нажежава, когато Стефан Вълдобрев представи своята КНИГА ЗА ПЕСНИТЕ заедно със специалните си гости Мая Бежанска, Рут Колева и Керана.

Пиесата ЗВЕЗДАТА НА ПЛАНК  на Радослав Чичев ще изгрее в галерия Червеното пони, разгадана от актьорите Елена Кабасакалова, Мариана Йотова, Алексей Кожухаров и Венелин Методиев. В прекрасната атмосфера на галерия Червеното пони Йордан Георгиев с приятели и съмишленици ще дискутират за ТЕАТЪР В НЕРВНА КРИЗА.

В този формат Фестивалът няма да прилича на себе си. Но всички участници по един или друг начин ще засвидетелстват почит и уважение към проф. Стефан Данаилов – вдъхновител на това ярко дълголетно събитие в културния живот на нашия град.

И така неусетно ще отлетят фестивалните дни. За нас като благодарна публика, както и за актьорите от последния му клас ще остане да поднесем своите бурни АПЛОДИСМЕНТИ ЗА СТЕФАН ДАНАИЛОВ. Един авторски спектакъл на дългогодишния му асистент д-р Сава Драгунчев, събрал в себе си любов и емоция, преживяване и усещане за театър.

Тук е мястото и времето да благодарим за неизменната подкрепа на Община Пловдив и Министерство на културата, на Драматичен театър-Пловдив за гостоприемството и отзивчивостта. В тази трудна за всички ни година се покланяме дълбоко и на верните ни спомоществователи, които отново подкрепиха приключението „Сцена на кръстопът“ – фирма Роза импекс – главен спонсор на Фестивала, КЦМ 2000 ГРУП, МАИ ГРУП, Атаро клима, Ондулин. Благодарим на печатница ТАФ Принт и нашия дизайнер инж. Галя Димитрова за съпричастността и дългогодишното сътрудничество.

Фестивалният дух отново ще витае в топлите пловдивски есенни дни. Ще се докоснем отново до театралното изкуство и затаили дъх ще останем в очакване на следващото 25-о, четвъртвековно фестивално издание!

Да живее Фестивалът!"