Илия Желев показва показва живопис и колажи в изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 16.09.2022

Илия Желев гостува в галерия "Аспект" с най-новите си картини от 21 септември в 18 ч. В изложбата са представени двадесетина работи, предимно класически живописни платна. Като акцент присъстват и няколко колажа, които разкриват последните му експерименти с тази техника.

Изложбите на Илия Желев винаги се превръщат в своеобразен празник за ценителите на ярките багри и експресивните цветни композиции. Повлиян в творчеството си от една страна от класическата модерна европейска живопис и от друга от българския фолклор, художникът постига в картините си невероятен колоритен интензитет, а оттам и впечатляващо силно въздействие върху зрителя.

Ето какво споделя той по повод своето творчество и заиграването му с цветовете: „Обичам цветовете, винаги съм ги обичал. Аз мисля в цветове, чувствам в цветове, сънувам ги, работя цветовете и си играя с тях. Никога не съм се страхувал да ги смесвам във всякакви възможни и невъзможни комбинации, да ги противопоставям, за да постигна хармония  от абсурдни цветни съчетания.“

Но неговите картини по никакъв начин не бива да се възприемат единствено като ефектницветнисъчетания, те крият в себе си много пластове и закодирани елементи, които изискват време да бъдат открити и разбрани. „Моята работа не е да създавам изкуство, което да се разбира от пръв поглед.“ – разсъждава художникът: „За разлика от плакатите или пътните знаци, моето изкуство не споделя очевидно съдържание. Моите картини трябва да карат хората многократно да се връщат пред платното, за да откриват нови неща, отново и отново – сутрин и вечер, лете и зиме, във време на радост и тъга...“

Нека всеки почитател на изобразителното изкуство да приеме това предизвикателство на художника и да дойде в галерия Аспект, където от 21 септември до 10 октомври ще има възможността да се потопи в света на Илия Желев и да открие своя собствена история, скрита в неговите картини.