Илиана Манукова показва своя “Остров“ в новата си изложба в галерия “Резонанс“

  • от PlovdivTime
  • 11:57, 29.09.2020

Галерия „Резонанс“ кани на изложба „Остров“ на Илиана Манукова на 29 септември 2020  от 18.00 часа, при спазване на противоепидемичните мерки.

„Когато човек тръгне на мечтано пътешествие, винаги намира отредения му остров. Сигурна съм, че е така, защото вече 50 години мечтая, тръгвам и намирам. Но това не е самотен остров и само споделеното пътуване е истински пълно. Затова Ви каня да бъдете с мен в това мое пътешествие: 29 септември, Галерия Резонанс.“, казва за изложбата си авторката.

Илиана Манукова е родена на 29.09.1970 г. 1989 г. завършва Средно специално художествено училище “Цанко Лавренов” в гр.Пловдив.1998 г. се дипломира като магистър по живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Андрей Даниел. Член на Дружеството на пловдивските художници и Съюза на българските художници.2003 г. на годишната изложба на ДПХ получава наградата за млад автор на името на Георги Божилов – Слона.2006 г. на годишната изложба на ДПХ получава 3-та награда за живопис. Участвала е в общите изложби на ДПХ, както и в националните изложби на СБХ. Участвала е в международни пленери по живопис в Македония, Словения и България. Нейни картини са притежание на частни колекции в Сащ, Канада, Германия, Словения, Македония.

„Живописта на Илиана Манукова  има много планове, от които може да бъде разглеждана. Тя е многосмислова. Интерес, в случая, представляват три аспекта.Първият е пластическият. Илиана изгражда картината като образ, съставен от различни съставки,всяка от които е обособена,а всички преминаващи една  в другадо единство.Вторият аспект е колоритният. Тук авторката варира от хармонията до контраста. Системата е овладяна и винаги се търси самостойност  във всяка от картините. Третият аспект е разказът.В тази посока художничкатаизползва типажа,ракурса и композицията,които са четивни и по своему енигматични. Така например Илиана има свои герои,движения и конфликти. Тук особена е ролята на рисунката,която дисциплинира цветовите енергии. Естествено в тези квалификации не включвам пейзажите. В крайна сметка се получава въздействието, което при художничката е поетично и със силен авторски печат.“ - Димитър Грозданов