Il Volo - летящите момчета, които превърнаха класиката в рок преживяване

  • от PlovdivTime
  • 17:55, 12.07.2022

Магичното италианско трио Il Volo доведоха до екстаз публиката на препълнения до краен предел Античен театър с красив и емоционален концерт снощи. Екзалтирани фенки от 5 до 85 се надпреварваха да се снимат с Джанлука, Пиеро и Игнацио, а тримата нито за момент не се притесниха от близкия контакт с публиката, дори когато пееха. Италианците слизаха сред хората пред сцената, вървяха по пътеките между трибуните и се прегръщаха и снимаха с онези, които имаха късмет да са наблизо. Тази непосредственост набързо счупи леда и накара хората още по-емоционално да реагират на завладяващите изпълнения на Джанлука Джинобъл, Пиеро Бароне и Игнацио Бошето.

Италианците бяха подготвили интересната програма, съчетание от новия им албум с филмови творби на  великия композитор Енио Мориконе и най-големите си хитове. Публиката се наслади на знакови мотиви, познати от световната кинокласика като Estasi Dell`Oro от уестърна "Добрият, лошият и злият";  Se - от филма "Ново кино "Парадизо"; Your love от "Имало едно време на Запад"; Here`s to you - песен на Мориконе от сериала „Сако и Ванцети”.

За пореден път тримата тенори доказаха, че има значение кой застава на сцената. Не се вижда често толкова многобройна публика от всякакви възрасти да слушат, при това екзалтирана като за рок концерт. Но сърцето на чаровния Джанлука грабна малката Вая, която той удостои със специален поздрав и танц по време на своето соло на  Can`t Help Falling in Love на Елвис Пресли.

Не липсваха и емблематични интерпретации на италиански и световноизвестни парчета, които по думите на артистите, са ги определили и като хора, и като изпълнители. Част тези заглавия бяха Se Telefonando - песен на звездата на италианската музика Мина Мазини; O Surdato Nnammurato - стара италианска песен от началото на 20 в. на Енрико Канио и Аниело Калифано;  All by myself на Селин Дион (Соло на Игнацио); Your song на Елтън Джон (Соло на Джанлука);  Delilah на Том Джоунс; My Way на Франк Синатра, изпълнена от Пиеро и Джанлука; Hallelujah на великия канадски поет и изпълнител Ленард Коен, изпята от Джанлука и Игнацио.

Чудни гласове, луди глави и огнен темперамент - това явно е ключът към успеха на италианците, които нямаха никакъв проблем да накарат публиката да се влюби в тях. Джанлука, Игнацио и Пиеро скачаха по сцената и трибуните, иронизираха се един друг, на моменти се надпяваха, кокетничеха, търсеха постоянен контакт с хората и всяко тяхно действие бе флирт с близо 4000 фенове по трибуните. Направиха и успешен каламбур с помощта на няколко научени на български език думи преди представянето на песента на Франк Синатра. Игнацио слезе до жена на първия ред, пошушукаха си и след това на микрифона се обърна към публиката, за да представи парчето с думите "Дами и господа". Джанлука и Пиеро го похвалиха за лингвистичните му качества с международна лексика: "Браво, комплименти", а Игнацио отговори пак на български "благодаря" - единствената дума, която бе научил преди началото на концерта.

Наред със закачките обаче прозвучаха оперни класики, изпълнени с много стил, за което допринесе и симфоничният оркестър. Тримата чаровни италианци ни зарадваха с класически арии Nessun Dorma от "Турандот" на Пучини, E Lucean le Stelle - соло на Пиеро от опера "Тоска"; La Donna e Mobile - Пиеро и Игнацио от "Риголето" на Верди.

Под бурни аплодисменти се сбогуваха с публиката изправена на крака с  Volare, O`Sole Mio и Libiamo ne'lieti calici  от  "Травиата" на Верди. Преди да се оттеглят тримата тенори обещаха да се върнат отново на българската сцена.