Художниците на Розовец наредиха изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:16, 07.08.2020

С емоционално откриване, дружески разговори в атмосферата на малка „земляческа среща“, миналата вечер в Галерия Arsenal of Art в Капана бе дадено началото на изложбата „Художниците от Розовец“. Експозицията е нетрадиционна и  събира на едно място художниците Енчо Пиронков и Петър Пиронкови, Снежана Фурнаджиева и дъщеря ѝ Женя Бозукова, цигуларят Мичо Димитров – концертмайстор на Опера Пловдив, който от години се изявява и като творец - художник , Георги Гърдев, Веса Краваева, Антонина Атанасова, която живее в Австрия, Живко Спасов , Иван Кацарски, Васил Стоев и галеристът – домакин Ангел Гешев.  Всички те, както и голяма част от гостите са родени или имат родствена връзка с китното средногорско село.

Поздрав към присъстващите автори, приятели и ценителите на изкуството отправи Снежана Фурнаджиева – председател на ДПХ и домакинът Ангел Гешев. Сред гостите бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, кметът на община Брезово Христо Енков, пловдивски общественици, бизнесмени от региона и множество приятели.

Ангел Гешев отправи специална благодарност към пловдивската Градска художествена галерия, в лицето на директора Красимир Линков, за това, че от фонда на галерията са предоставени  няколко ценни картини, сред които уникални творби на художника от Розовец Георги Гърдев.

След емоционалното откриване, малък концерт изнесе цигуларят Мичо Димитров – концертмайстор на Опера Пловдив, който изненада и очарова публиката с изпълненията си на пиано, вместо с цигулка. Той изсвири и изпя няколко световни хита под бурните аплодисменти на присъстващите.

Експозицията ще гостува по-късно и в Розовец по случай празника на селото, който традиционно всяка година се превръща в малък многожанров фестивал на изкуствата.