Художникът Васил Стоев и диригентът Лучано Ди Мартино със “Златно перо“

  • от PlovdivTime
  • 10:07, 26.09.2020

Артистичният директор на Държавна опера-Пловдив Лучано Ди Мартино и художникът Васил Стоев ще получат награда "Златно перо" за творчески постижения на церемония на 26 септември от 11 часа под купола на Ларгото в София. Призовете се връчват за 25-и пореден път по инициатива на Класик ФМ радио и галерия "Макта", за да ознаменуват приноса на артисти и организации към развитието на българската култура. Церемонията по традиция се състои в дните около празника 24 май, но заради ограниченията през тази година бе пренасрочена за есента. 

Прочутата вокалистка Маргарита Радинска и майсторът на кавала Недялко Недялков са сред носителите на наградата „Златно перо“ през тази година. Отличие получава и Дом на културата „Средец“ с директор Лилия Тошева. „Златно перо“ тази година ще получат и музикантите Асен Селимски, проф. Минчо Минчев, проф. Милена Моллова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Силвия Кацарова, Румен Бояджиев – син, проф. д-р Ивайло Кринчев и Виктория Василенко, както и клавирният педагог и преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ Емилия Канева. Отличени са хората на словото Антон Дончев, Стефан Цанев и Недялко Йорданов, както и на сцената Стефка Янорова и Теодора Духовникова, а също и скулпторът проф. Ангел Станев и керамикът проф. Божидар Бончев – и двамата – преподаватели в Националната художествена академия. „Златно перо“ ще бъде връчено още на музей „Борис Христов“ – София с директор Елена Драгостинова, на предаването „Вечната музика“ по БНТ с водещ Марио Николов.

Сред наградените със „Златно перо“ радетели за развитието на джаза през годините са вокалистите Мими Николова, Лиана Антонова и Мирослава Кацарова, диригентите Юли Дамянов и Димитър Косев (също и мултиинструменталист), композиторът и пианист Ангел Заберски, тромбонистът и аранжор Велислав Стоянов, общинските културни институти „Искър“ и „Надежда“.

След церемонията по връчването на отличията, от 13 ч. на същото място ще започне спектакълът „Европа танцува“ с участието на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“, Танцово ателие „Алегрета“, Студио за модерен балет „Цветни мечти“ и Клуб по спортни танци „Стил“ към Националния дворец на децата, както и работещите към Дом на културата „Средец“ Държавен фолклорен ансамбъл „Здравец“ и Фолклорен ансамбъл „Средец“

Европейският музикален фестивал се организира от „Кантус Фирмус“, съорганизатор е Министерство на културата. Той е част от Календара на културните събития на Столична община, а радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.

ЛУЧАНО ДИ МАРТИНО

Лучано Ди Мартино завършва дирижиране в Хамбургския университет за музика и театър в класа на проф. Клауспетер Зайбел. От 1993 до 1996 г. се усъвършенства в Музикална академия Киджана в Сиена, в курсовете на Валери Гергиев, Иля Мусин и Мюнг-Вун Чунг. Дебютира като диригент през 1996 г. с Хамбургския симфоничен оркестър, интерпретирайки симфонични произведения на Франц Бервалд, Ларс-Ерик Ларсон и Хуго Алфвен. Участвал е като гост-диригент в концерти със симфоничните оркестри на Солун, на провинция Малага, на Сицилия, на Оркестъра на Класик ФМ радио, на СО на БНР, както и с оркестрите на Солинген, Тимишоара, Хамбург, Любек, Нюрнберг, Новосибирск, Катовице, Баден-Баден и на областта Марке в Италия. През април 2008 г. дирижира „Травиата“ в Щаатсопер Хамбург, като продължава да сътрудничи интензивно като гост-диригент с този оперен театър. Освен оперни спектакли, през 2014 г. дирижира представления на балета „Малката русалка“ по музика на Лера Ауербах, с Hamburg Ballett Company и хоерографията на Джон Ноймайер. През март 2016 е отново на подиума на Щаатсопер Хамбург със спектакли на „Луиза Милер“ от Верди. През 2012 г. осъществява с голям успех новата продукция на „Мадам Бътерфлай“ на Пучини в Израели Опера в Тел Авив. През 2010 г., по покана на маестро Валери Гергиев, Ди Мартино дирижира в Марийнски театър в Санкт Петербург новата постановка на „Атила“ от Верди, в рамките на прочутия фестивал „Звезди на белите нощи“. След това дирижира там и „Аида“, „Дон Карлос“, Сонамбула“ , „Палячи“ и ораторията „Елия“ от Менделсон. През януари 2011 г. Марийнски театър му поверява новата продукция на „Любовен еликсир“, с участието на Анна Нетребко и Ервин Шрот. През 2004 г. дирижира в Софийската национална опера големия концерт, посветен на деветдесетата годишнина от рождението на Борис Христов, а през юни 2006 г. – Реквиема на Верди, в памет на Гена Димитрова.

От 2000 до 2004 г. Ди Мартино е музикален директор на Държавна опера Стара Загора, а от 2013 г. и в момента е артистичен директор и заместник директор на Държавната опера в Пловдив, град, избран за „Европейска столица на културата 2019“.

ВАСИЛ СТОЕВ

Роден е на 07.08.1950 г. в гр. Първомай. Завършва приложна графика в Национална художествена академия - София, при проф. Александър Поплилов през 1979 г. Член на Съюза на българските художници от 1987 г., член на група “Филипополис”. Първа самостоятелна изложба - 1981 г. От 1981 г. до 2003 г. участва в 79 самостоятелни и колективни изложби в София, Пловдив, Карлово, Бургас, Севлиево. За този период е излагал свои картини в Австрия, Германия, САЩ, Турция, Италия, Малта, Белгия, Франция, Русия, Полша, Финландия, Гърция, Швейцария, Холандия, Япония, Португалия, Югославия. Негови картини са притежание на НХГ - София, ГХГ в София, Пловдив и Бургас. Галерии в Малта, Франция, Швейцария, Холандия, Германия, Италия, Гърция, Турция, Белгия, Португалия, САЩ и Япония. Има участие и продадени свои картини на търг на Сотбис - 1989 г., Лондон. Носител на награда „Пловдив” - 1999 г., Втора награда от международно биенале Малта – 1997 г., почетна награда Малта – 1998 г.