Христо Генев гостува със скулптури и фотографии в галерия „Капана“

  • от PlovdivTime
  • 18:43, 16.04.2024

Изложбата „РазЛичен. Опит за съвършенство” на Христо Генев  гостува в галерия „Капана” от 23 април до 16 май. Откриването е от 18 ч. Самостоятелната изява пред пловдивска публика беше отдавна планирана, но все осуетявана от различни пандемични и други препятствия.  Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, инспирирани от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне на творбите.

По повод проекта „РазЛИЧЕН“ и неговия автор русенският художник и сценограф Георги Пасев казва: „Очевидно вещ в рисунката, композицията, в овладяване на пространството, но и с музиката, която никак не му е чужда. Свободен дух, политнал с крилете на своето въображение. В тази изложба асоциацията за полет и свободно движение във време-пространството е завладяваща. Движение описано най-добре в квантовата физика с полета на електроните около атомното ядро. Това бе и първото ми впечатление. Всяка една творба материализира с естетическа категоричност авторовия поглед, конструиращ моментните параметри на това движение. Творбите са илюзорно застинали, флуидни, музикални трептения, триизмерен еквивалент на птича песен в полет“.

Христо Генев е възпитаник на богатата на традиции Художествена гимназия в Казанлък. През 1987 г. завършва Живопис във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“ – Велико Търново. Има десетки самостоятелни и съвместни изложби, участва в национални и международни форуми за изкуство.

Над десетилетие преподава рисуване и живопис в Националната гимназия за  пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък. Между 2001 и 2021 е директор на Художествена галерия - Казанлък.

Фотография: Художествена галерия-Казанлък