Хосе Кура: Пандемията заравни егото на всички в шоу бизнеса, трябва да капитализираме този урок

  • от PlovdivTime
  • 13:51, 12.04.2021

„Ковид-19 е много грозно нещо, което обаче предизвика добър ефект в целия свят и най-вече в нашата работа, защото всички се събудихме една сутрин нулирани.  Оказа се, че няма големи и малки, а всички сме хора. Освен това през това време разбрахме, че сме необходими, но може и без нас. Това заравни егото в шоу бизнеса. Сега ще видим как шоу бизнесът ще капитализира този невероятен урок”, каза големият оперен изпълнител Хосе Кура, който е в Пловдив за премиерата на „Манон Леско” на 15 и 17 април в Операта.

Маестрото гостува за втори път на пловдивска сцена. Първият бе през знаковата 2019 г., когато бе част от фестивала Opera Open.

„Познавам се с диригента Диан Чобанов от 2016 г.  Той изигра много специална роля за идването ми в Пловдив. Маестрото е много интересна личност. Имам лични наблюдения, че главните диригенти обикновено канят по-слаби колеги, за да не ги засенчат. Чобанова е съвсем различен, защото винаги води много добри професионалисти, които в конкретния момент могат да бъдат полезни на оркестъра”, каза с усмивка Хосе Кура. Той бе категоричен, че след първото гостуване въобще не се е и замислил и е приел и втората покана.

„След 40-годишна кариера вече мога да си позволя да избирам сцените, на които да гостувам. Правя го за себе си, защото това ми действа добре. Още по време на първото си гостуване разбрах, че Пловдивската опера има всичко необходимо, за да твори. Сега съм настанен в къща в Стария град и вчера имах свободен ден. Разходих се и си припомних колко красиво и магнетично е това място. Стигнах и до Небет тепе – впечатляващо е как този град се е опрял на историята си. Сигурно където и да копаете, ще откриете следи от римляните”, сподели още Хосе Кура.

Той разкри, че с готовност е приел поканата да дирижира концертното изпълнение на „Манон Леско” като знак на уважение към колегата си Камен Чанев, който си отиде без време, покосен от Ковид 19.

„Познавах го като човек. Той идваше на репетициите ми за „Отело” на Античния театър през 2019 г. Казваше ми, че иска да изпее Отело и вече учеше партиите. Радвам се, че успя да го направи, въпреки че малко след това ни напусна. Сега опознах и жена му Таня Иванова. Чрез нея ми се допълва образът на Камен”, каза Кура.  

В концертното изпълнение на „Манон Леско” на на 15 и 17 април от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов” аржентинецът ще застане зад диригентския пулт. Солисти са Таня Иванова, Леонардо Каими – гост, Свилен Николов, Владимир Ников, Момчил Караиванов, Евгений Арабаджиев, Борис Кучков, Георги Деведжиев, Николай Бачев, Живко Пейчев. В спектакъла участват оркестърът и хорът на Държавна опера-Пловдив.

Хосе Кура разкри още, че освен че ще пее на тазгодишното издание на Оpera Open, в "Тоска" е водил разговори с ръководството на музикалната институция за участието му в операта „Манон Леско” през 2022 г.