Хосе Кура, Леонардо Каими и Таня Иванова пеят “Манон Леско“ на Пучини в памет на Камен Чанев

  • от PlovdivTime
  • 14:51, 01.04.2021

Хосе Кура, Леонардо Каими и Таня Иванова в концертно изпълнение на операта от Пучини "Манон Леско" в памет на Камен Чанев. Това ще се случи на  17 април, от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Един проект, чиято подготовка за месец април 2021 започна в разгара на пандемията. Проект, представящ концертно изпълнение на операта „Манон Леско“ от Пучини с дебют на Таня Иванова в ролята на Манон и с участието на Камен Чанев, когото изгубихме без време …

В този тежък момент един световен артист с голямо сърце – ХОСЕ КУРА, подаде ръка на Таня Иванова като прие поканата на Опера Пловдив да довърши проекта, за да вдъхне кураж и надежда на всички изпълнители и почитатели на оперното изкуство. Аржентинският тенор, който е започнал своята кариера като диригент, ще поеме палката на концертното изпълнение на творбата от Пучини на 17 април в Опера Пловдив. Хосе Кура и Таня Иванова си партнираха в операта „Отело“ на Античния театър през 2019 година.

В проектa се включва и тенорът с кариера в Ла Скала, Операта Ковънт Гардън, Фестивала в Залцбург – ЛЕОНАРДО КАИМИ. Името му е в афиша на оперните театри в Мадрид, Неапол, Мюнхен, Берлин, Буенос Айрес и в програмата на Пучини фестивал в Торе дел Лаго.Преди години Леонардо Каими и Камен Чанев са били на една роля като Де Грийо в „Манон Леско“ във Виенската опера. Той с вълнение прие да пее в Пловдив в памет на своя колега и приятел въпреки епидемичните ограничения.

В концертното изпълнение на „Манон Леско“ участват и солистите Свилен Николов, Александър Носиков, Момчил Караиванов и др. с Оркестъра и Хора на Опера Пловдив. Диригент на хора е Драгомир Йосифов.

Малцина ще имат възможността да се насладят на вълнуващия музикален проект, създаден от приятели за приятели, поради ограничението за 30 % капацитет публика в залата. По тази причина двамата световните оперни артисти дадоха съгласие генералната репетиция на 15 април също да се проведе със зрители. Билетите и за двете дати – генерална репетиция с публика на 15.04 и концертно изпълнение на „Манон Леско“ на 17.04, се продават на касата на Опера Пловдив, в Ивентим и онлайн на eventim.bg.

Участието на Хосе Кура и Леонардо Каими е по проект „Световни артисти“ на OPERA OPEN 2021, част програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 Пловдив - Европейска столица на културата 2019.