Хосе Кура и Карлос Алмагер в знаменита “Тоска“ на Античния

  • от PlovdivTime
  • 10:40, 18.07.2021

Гласовете на тенора Хосе Кура и баритона Карлос Алмагер за пореден път огласиха Античния театър, представяйки „Тоска” от Пучини като част от  Фестивал "Opera Open".

Древната сцена се преклони пред трагедията една истинска любов,  опропастена от завистта, злостта и алчността. Трагичната история е на Флория Тоска (Таня Иванова) и художника Марио Каварадоси ( Хосе Кура). И както всяка голяма обич и тяхната си има съперник, който я желае за себе си - барон Скарпия, шефът на полицията, в чиято роля влезе Карлос Алмагер. Домогванията и манипулациите  му стават толкова толкова брутални, че в края на трето действие Тоска го намушква с нож:  „Ето целувката на Тоска, за която толкова страстно копнееше”.

Силата на нейната партитура и изобретателността на нейната оркестрация са широко признати. Драматичната сила на Тоска и нейните герои продължават да очароват както изпълнителите, така и публиката, а произведението остава една от най-често изпълняваните опери. Затова пропусналите да се насладят на гласовете на Таня Иванова, Хосе Кура, Иван Момиров, Карлос Аламгер, ще имат възможност да го направят отново на 24 август.