Хосе Кура и Карлос Алмагер пеят в премиерната „Тоска“ на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 17:05, 14.07.2021

Държавна опера-Пловдив представя премиера на спектакъла с международно участие „Тоска“ от Пучини на 17 юли на Античния театър от 21 часа. Любимите солисти на публиката на Opera Open 2019 се завръщат в Пловдив, за да си партнират в премиерната постановка на режисьора Урсула Хорнер (Австрия). Две големи оперни имена – Хосе Кура (Аржентина) и Карлос Алмагер (Мексико), застават един срещу друг за сърцето на Флория Тоска (Таня Иванова) в един разказ за ревност, страст, убийство и политика, в която героите се унищожават взаимно. Артистите и оркестърът са ръководени музикално от експресивния диригент с международно признание Якопо Сипари Ди Пескасероли (Италия). Хормайстор е Драгомир Йосифов, а концертмайстор Виеслав Новак.

През последните 30 години Хосе Кура e изпълнявал ролята на Каварадоси с едни от най-големите оперни имена като сценични партньори, а Карлос Алмагер е пял партията на Скарпия на пет континента – в страни като Япония, Австралия, Австрия, Италия, Южна Корея, Мексико, Москва. Любопитно е, че за двамата солисти последната изява в оперен спектакъл преди Ковид пандемията е заедно именно в „Тоска“ и сега те отново се събират на сцената на Античния театър. Останалите роли се изпълняват от Александър Носиков, Борис Кучков, Евгений Арабаджиев, Николай Бачев и Васил Игов. В постановката участват и деца от Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова.

Режисьорът Урсула Хорнер разглежда сюжета на операта като политическа драма, в която намира аналогии с днешното време. Помага й като метафора огромният паднал ангел на сцената на Античния театър, който има основна роля в сценографското решение на Мария Ветероска. Той е визуализация на разлагащите се етични ценности на обществото в историята на операта „Тоска“. „Колкото по-близо е тъжният ангел до земята и хората, толкова повече той губи тялото си и неговата доброта се превръща в скръб за съдбата на човечеството във време на война, алчност, гордост и смърт“, коментира Ветероска. Постановъчният екип се допълва от художникът на костюмите Мария Пупучевска и художникът на осветление Васко Лисичов от Северна Македония.
Билетите за 17 юли са изчерпани. Втората премиера на „Тоска“ ще бъде на 24 август, когато централните роли ще се изпълнят от Иван Момиров и Кирил Манолов, а диригент ще бъде Лучано Ди Мартино.

Опера Пловдив умишлено селектира в програмата на Opera Open 2021 два поредни премиерни спектакъла - „Тоска“ и „Дон Жуан“, в които международни артисти подхождат към произведенията през призмата на актуалната тема за насилието и придобилото популярност движение „Ме Too”. За тенорът Хосе Кура няма нищо ново под слънцето и случващото се с Тоска в операта е ясен пример за същината на „Ме Тоо“ още преди два века. Режисьорът на „Дон Жуан“ Михал Знаниецки изгражда цялата си концепция на базата на идеите в движението срещу насилието над жените. Според него самият Моцарт е предсказал в операта си съвременния баланс в обществото, в който жените ще са водачи. Целта на селекцията в Opera Open е чрез изкуството да се отправи предупреждение към обществото – „червена лампа“ за остри социални проблеми, както и да се подскажат решения за справяне с тях, които са закодирани в произведенията.

Opera Open 2021 e част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.