Хосе Кура дирижира оркестъра на Пловдивската опера в „Манон Леско”

  • от PlovdivTime
  • 14:02, 06.04.2021

Аржентинският тенор Хосе Кура вече репетира усилено с оркестъра на Държавна опера-Пловдив за концертното изпълнение на операта „Манон Леско”, което публиката ще чуе на 17 април в Дома на културата.

Това е проект, чиято подготовка за месец април 2021 започна в разгара на пандемията. Проектт Той е дебют на талантливото сопрано Таня Иванова в ролята на Манон и с участието на Камен Чанев, когото изгубихме без време…

В този тежък момент един световен артист с голямо сърце – Хосе Кура, подаде ръка на Таня Иванова като прие поканата на Опера Пловдив да довърши проекта, за да вдъхне кураж и надежда на всички изпълнители и почитатели на оперното изкуство. Аржентинският тенор, който е започнал своята кариера като диригент, ще поеме палката на концертното изпълнение на творбата от Пучини на 17 април в Опера Пловдив. Хосе Кура и Таня Иванова си партнираха в операта „Отело“ на Античния театър през 2019 година.

В проектa се включва и тенорът с кариера в Ла Скала, Операта Ковънт Гардън, Фестивала в Залцбург – Леонардо Каими. Името му е в афиша на оперните театри в Мадрид, Неапол, Мюнхен, Берлин, Буенос Айрес и в програмата на Пучини фестивал в Торе дел Лаго. Преди години Леонардо Каимие присъствал на участието на Камен Чанев в „МанонЛеско“ във Виенската опера. Той с вълнение прие да пее в Пловдив в памет на своя колега и приятел въпреки епидемичните ограничения.

В концертното изпълнение на „МанонЛеско“ участват и солистите Свилен Николов, Александър Носиков, Момчил Караиванов, Евгений Арабаджиев, Елена Чавдарова – Иса, Борис Кучков и др. с Оркестъра и Хора на Опера Пловдив. Диригент на хора е Драгомир Йосифов.

Малцина ще имат възможността да се насладят на вълнуващия музикален проект, създаден от приятели за приятели, поради ограничението за 30 % капацитет публика в залата. По тази причина двамата световните оперни артисти дадоха съгласие генералната репетиция на 15 април също да се проведе със зрители. Билетите и за двете дати – генерална репетиция с публика на 15.04 и концертно изпълнение на „МанонЛеско“ на 17.04, се продават на касата на Опера Пловдив, в Ивентим и онлайн на eventim.bg.

Хосе Кура потвърди и принципната си готовност да постави като режисьор операта „Манон Леско“  в програмата на OPERA OPEN 2022 на Античния театър.

Концертното изпълнение на операта от Пучини с диригент Хосе Кура и с участието на тенора Леонардо Каими е поредното събитие от цикъла „Световни артисти“ на OPERA OPEN 2021,част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.