Хорото възтържествува

  • от PlovdivTime
  • 22:54, 25.09.2016

Кметът на Пловдив Иван Тотев засега се размина на косъм с опасността да стане първият градоначалник в България, свален с масово хоро. Напрежението около ежеседмичните народни танци в центъра на европейската столица на културата достигна точката на кипене, след като общината се опита да ги забрани, а пък миналата неделя полиция разгони танцьорите.

За щастие кметът в последния момент получи просветление и на площада не се виждаше жив полицай по време на фолклорната фиеста.  

Днес стотици хороводци от Пловдив и цялата страна завзеха площада и тропнаха здраво. Няколко от участниците носеха фланелки с надпис: „Мамо, прости ми, аз съм престъпник - играя хора в центъра на Пловдив! И ще продължа да го правя!“

За да дадат знак, че изобщо не се шегуват, организаторите започнаха революционния спектакъл с емблематичната песен „Рипни, Калинке, да тропнем – да се пукнат душманите!“

Мнозина се хванаха на хорото с децата и внуците си, а други снимаха със смартфоните си и излъчваха на живо в социалните мрежи бунтовния танц.