Хинко Хинков омагьосва Пловдив с новите си картини

  • от PlovdivTime
  • 15:11, 17.04.2021

Хинко Хинков показва творбите си в пловдивската галерия „Аспект” от 21 април до 11 май. В навечерието на светлите великденски празници под тепетата  отново гостува един талантлив и запомнящ се творец.

„Когато в далечната 2008 г. го поканих за пръв път да направим изложба, той беше напълно непознат на пловдивската публика, а днес, след тринадесет години и седем самостоятелни изложбит, той е обичан и ценен от пловдивчани и аз се радвам, че успях да наложа един толкова интригуващ художник”, казва галеристката Олга Петрова.

Настоящата изложба се случва след четиригодишна пауза и съдържа двадесетина платна, създадени именно през този период.

„Хинко е особен художник – самобитен и самоук, той през целия си съзнателен живот се издържа като творец на свободна практика и разработва свой собствен стил в пейзажната живопис. В експозицията присъстват пейзажни сюжети от околностите на Плевен, родния град на автора, от Орешак, Дряново, Родопите; има и два градски пейзажа, отново от родния Плевен. Всяка картина представлява реално съществуващо място, като много характерно за Хинко е използването на един и същи сюжет, разработен и представен по няколко различни начина – като цветова гама, настроение, внушение. Техниката му е обработена и шлифована през годините и стилът му на живописване е разпознаваем и често определян като наивистичен, по-скоро като наивен реализъм. Картините на Хинко Хинков носят своя неповторима атмосфера -  малко носталгична, малко романтична, сякаш художникът съзнателно се стреми към едно ретро звучене, опитвайки се да предаде на зрителя своето светоусещане и разбиране за живота”, разказва галеристката.

Изложбата ще се открие с вернисаж от 16 до 19 ч.

Хинко Хинков е роден на 24 май 1952 г. в Плевен. Той е самобитен и самоук творец, без академично образование. От 1978 г. участва редовно в общи регионални и национални изложби и е член на Съюза на българските художници. Има реализирани над 20 самостоятелни изложби и участия в множество пленери. Негови творби са притежание на Националната Художествена Галерия, Софийска Градска Художествена Галерия, Градска Художествена Галерия - Плевен, Художествени Галерии в Габрово, Ловеч, Търговище, Сливен, както и в частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в Плевен.