„Хиджиката, самураят от Севера“ гостува в Студио 1 на Радио Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:59, 17.04.2021

Пловдивската публика ще види „Хиджиката, самураят от Севера“  с участието на Леонид Йовчев, на 23 април от 19 часа в Студио 1 на Радио Пловдив.

„Хиджиката, самураят от Севера“ е следващата фаза от развитието на спектакъла „Хиджиката и неговият двойник“, представен в рамките на програмата на Пловдив 2019. Това беше спектакъл, посветен на Тацуми Хиджиката, легендарният създател на буто – авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства. Тази нова версия на представлението се фокусира върху паралелите между биографията и фантастичните сюжети в творчеството на Хиджиката, както и върху странните връзки между фигурите на хореографа Хиджиката Тацуми, самурая Хиджиката Тошизо от 19 век, писателя Юкио Мишима, римския император Хелиогабал и не на последно място – самурая от българския Север Леонид Йовчев.

Събитието ще се проведат при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки (носене на маски, спазване на дистанция, дезинфекция).

Представлението е от проекта Ex corpore, част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е осъществен с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична Община и Министерство на културата. Дейността на Метеор през 2021 г. се осъществява с помощта на Национален фонд „Култура“.

Гостуването на спектакъла „Хиджиката, самураят от Севера“ в Пловдив е подкрепено от Министерство на културата.

„Метеор“ е творчески колектив, който работи със сценични, визуални и текстови форми, изграждайки последователно своя радикална поетика. Централни фигури през десетгодишната му история са режисьорката Ани Васева, философът Боян Манчев и актьорът Леонид Йовчев. Проектите на „Метеор“ включват 15 спектакъла, които са показвани в и извън България, осъществени в София, Виена, Пловдив, Берлин, Порто, Лайпциг и др. Te са определяни от групата и интерпретаторите на работата ѝ като „театър на дезорганизацията”, „нечовешки театър” и „театрална оратория” и се основават на една силна идея за театър. Всяко представление на Метеор се стреми към изобретяване на неповторима форма на основата на експериментална работа с текста и продуктивно критическо изследване на театралните техники.

Композиторът Кристоф Печанац, е основател и движеща сила на култовата френска група Klimperei, утвърждаваща своя неповторим музикален жанр от 1985 г. до днес. Създаваната от Печанац музика е описвана като „минималистична, неокласическа, причудлива, авангардна музика за инструменти-играчки“, или като „преобърната кутия за играчки“ Klimperei е почти неизвестна в България, но пък неколцината ѝ почитатели са измежду познавачите и страстни любители на съвременната авангардна музика.

Вход свободен с предварителна регистрация на [email protected]