„GuitArt“ потапя Пловдив в джаз и класика

  • от PlovdivTime
  • 21:49, 20.09.2016

 

Габриел Бианко

 

Един от младите музиканти, на когото разчитат да върне блясъка на класическата китара – Габриел Бианко, ще свири в Пловдив на Международния фестивал „GuitArt“. 28-годишният французин ще изнесе рецитал на 7 октомври от 19 часа в галерия „Тракарт“.

Бианко е роден в Париж в семейство на музиканти. Петгодишен хваща китарата, за да се слее напълно с нея. Прочувственият и елегантен стил на Бианко и репертоарът му от класически мелодии, испански мотиви и модерни ритми бързо му носят успех.

През 2007 г. той побеждава в престижния конкурс в Кобленц, Германия. Печели първи награди на фестивали в Португалия, Полша, Франция и Австрия. Свирил е вече в над 40 държави по света. Габриел Бианко наскоро издаде втория си самостоятелен албум „Capricci“.

Друга голяма изненада за почитателите на класическата китара в Пловдив ще бъде „Miscelanea Guitar Quartet“. Костас Тосидис, Алехандро Диас Бандрес, Йоргос Перволаракис и Манос Анастасакис са доказани музиканти, които предлагат на публиката си едно музикално многообразие, съчетавайки гръцки и испански мелодии.  Квартетът е печелил множество първи награди за камерна музика на престижни фестивали.

В китарения фестивал, който ще се проведе на сцените на галерия „Тракарт“ и „Stage 51“,  ще участва и пловдивската четворка майстори на джаза „The Teachers“ - китаристите Цветан Недялков и Веселин Койчев, барабанистът Кристиан Желев и бас-китаристът Христо Минчев.

Рецитал и авторски клас в рамките на „GuitArt“ ще изнесе живеещият в Залцбург български китарист Спасимир Стойчев.