GuitArt Festival превръща Пловдив в столица на китарата през октомври

  • от PlovdivTime
  • 16:35, 12.09.2023

Международният китарен фестивал GuitArt Festival Plovdiv е дългоочаквано и традиционно събитие от Културния календар на Пловдив, осъществява се с финансовата подкрепа на община Пловдив. Организатор е Сдружение Фюжън Уей, събрало хора със страст към китарата, като инструмент, който има способността да обедини музиканти и любители от различни културни среди. Любовта към един от най-популярните музикални инструменти е причината всяко издание  на фестивала да се превръща в празник на китарата, който разкрива нейното място в развитието на поп и рок музиката, нейното класическо музикално наследство и радостта, която носи на хората, които свирят и я слушат.

„Фестивалната мисия на GuitArt Festival Plovdiv е посветена на това да е образователна и социална платформа за развитието на българския музикален талант и да подчертае мястото на китарата в историята и развитието на съвременната музика по целия свят“, споделя Христо Коликов, добре познат от култовата група "Дел Падре", организатор на фестивала. Сдружение През годините Фюжън Уей изпълнява тази мисия чрез богата и интересна концертна програма, организиране на семинари и майсторски класове с български, регионални и световноизвестни китаристи и преподаватели, организиране на изложение на български производители на китари и вносители на музикални инструменти, безплатни уроци, прожекции на музикални филми и детски занимания.

В тазгодишното издание на Международния китарен фестивал GuitArt Festival Plovdiv  от 5 до 8 октомври ще имаме удоволствието да видим и чуем Марчин Дилла (Полша), Нино Д'Амико (Италия), Баба Зула (Турция), Джазта Праста Трио/Jazzta Prasta (България), Трио Мандили (Грузия), Дарко Багески (Северна Македония).

Билети за GuitArt Festival Plovdiv  се продават в Билетен център пред Община Пловдив, в ТИЦ на Римския стадион, на касата на Античен театър (вход към АМТИИ), каса МаскАрт в ДК „Борис Христов“, в цялата мрежа на Eventim, както и на място преди събитията. 

Ето и програмата по дни!

5.10. Четвъртък

19.00 – Рецитал на Дарко Багески (Северна Македония) & Рецитал на Нино Д'Амико (Италия)
Победител на Международен конкурс за китара "GuitART 2022“
Студио 1, БНР, Пловдив

6.10. Петък

19.00 – BaBa ZuLa (Турция) – Лятно кино "Орфей"
21:00 – Кънтри група BARKS -  Bee Bop Café

7.10. Събота

19.00 –Trio Mandili (Грузия) – Лятно кино "Орфей"
21.00 – Джазта Праста Трио- Bee Bop Café

8.10. Неделя

10 ч., Международен конкурс по класическа китара "GuitArt 2023“ ФИНАЛЕН КРЪГ
Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив

19 ч., Официално награждаване на победителите в конкурса
Рецитал на Марчин Диля (Полша), Епископската базилика на Филипопол 

BABA ZULA ще зарадват пловдивската публика със специално шоу в Пловдив на 6 октомври в Лятно кино „Орфей“. BABA ZULA (Турция) е група с близо 30 годишна история. Основана в Истанбул през 1996-та година от Левент Акман (перкусии, електроника) и Мурат Ертел (електрически саз, вокали), групата бързо придобива световна слава благодарение на неповторимия си стил, който самите те определят като „турски психеделик“. Появата им във филма на Фатих Акин „The Sound of Istanbul“ (2005) затвърждава култовия им статут и в дългата си история те са неизменна част от каталога на всички значими фестивали и клубове в Европа и света. Идват в Пловдив, по покана на GuitArt Фестивал, в петчленен състав, заедно с Езма Ертел (вокали, танци), Юмит Адакале (тарамбука) и Олкай Бозкурт (бас). BABA ZULA се отличават със специфичен саунд, определян като „ориенталски дъб“. Нестандартният им стил, роден от пълната импровизация, комбинира ориенталска тарамбука, електрически саз, лъжици, „ней“ от традицията на суфите, кларинет от музиката на турските цигани и модерно, електронно звучене. 

Trio Mandili (Грузия) - Грузинските красавици от Трио „Мандили“ ще изнесат концерт на 07/10/2023 в Лятно кино  „Орфей“. Трио "Мандили" е ансамбъл от три млади вокалистки - Татия Мгеладзе, Шорена Цискараули и Ана Чинчараули, които станаха истински звезди, благодарение на тяхното любителско видео "Kakhuri ", качено в YouTube. Още не могат да повярват как клип, сниман с телефон, променя живота им. „Мандили“, както е името на триото, всъщност представлява забрадка за глава. Към днешна дата преглежданията на хита им  „Kakhuri“ гони 35 милиона (нещо уникално за стара фолклорна песен), числото на гледанията на клиповете им по различните видео-платформи е близо 10 милиона, а чаровните момичета гастролират по света и запознават своите почитатели с прекрасната си музика и с многовековните традиции. В репертоара им са застъпени най-вече народни песни от различни региони на Грузия, както и тяхна авторска визия и ново звучене на известни грузински песни. Без излишна скромност може да се каже, че днес Трио „Мандили“ е най-популярния и най-търсения музикален проект от Грузия.