Грузинският държавен ансамбъл за песни и танци “Мхедрули“ гостува в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:28, 08.04.2024

Грузинският държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика със спектакъла си "Духът на Грузия" на 1 август от 20 часа на Античния театър.

Турнето на трупата в България неслучайно е планирано за  начало от едно от най-възхитителните места – древната сцена на Античния театър в Пловдив. Концертът се явява кулминация на Международния фолклорен фестивал в града, който всяка година събира цвета на танцовото изкуство и култура от няколко континента.

Държавният ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" е един от най-атрактивните и най-майсторските ансамбли в Грузия. Основан е през 2002 г. в Аджарската автономна република на Грузия, в град Кобулети. Има повече от 20 години история и богат опит и е на върха на своята слава и признание. Ръководителят на ансамбъла Бадри Цецхладзе е Народен артист на Грузия и известен хореограф.          

От 2011 г. ансамбъл „Мхедрули“ е със статут на „Държавен ансамбъл за песни и танци“. Получава високо признание за професионалните си изпълнители на народни танци не само в Грузия, но и извън нея в Турция, Украйна, Италия, Гърция, Чехия, Австрия, Франция, Германия , а през 2016 г. грузинският ансамбъл „Мхедрули“ направи зашеметяващо турне в Китай, където изнесе 31 концерта, които преминаха с бурен успех и препълнени трибуни.

Спектакълът, с който ансамбълът ще гастролира в България се нарича "Духът на Грузия". Той е един от най-успешните мюзикъли, представяни в Грузия. Грузинските танци нямат аналог. Доказано е, че е необходимо да се родиш грузинец, за да предадеш цялата душа и изтънченост на всяко движение. „Духът на Грузия” разказва за страната, нейната история, нейните легенди, любовта към Бог, към жената, към майката, за това колко горчиво е да се биеш и колко светъл и мил може да бъде светът. Българския зрител ще бъдете пленен от майсторското преплитане на кавказки сюжети, невероятно зашеметяващи костюми, фантастично осветление и звук.

Организатори на турнето в България са промоутърска фирма „Топ Старс Ивентс“ ЕООД и Сдружение „Приятели на Фолклора“. Концертът в Пловдив се осъществява с подкрепата на община Пловдив. Цената на билетите е от 30 до 60 лв.