Гранд хоро на Цветница, класически концерт на Великден

  • от PlovdivTime
  • 15:05, 07.04.2017

Концертът „Класика за Великден” ще бъде подарък за всички пловдивчани на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. На Велики Понеделник стълбите на Каменица в Пловдив ще се превърне в голяма сцена, на която ще излязат няколко поколения музиканти. 

Под диригентската палка на маестро Диан Чобанов ще свирят малките виртуози от НУМТИ „Добрин Петков”, изявени възпитаници на Академията за музикално и танцово изкуство, а също и музиканти и солисти на Държавна опера - Пловдив. Събитието на открито ще позволи на повече деца - млади и пораснали - да се насладят на музика, различна от тази, която ни заобикаля в ежедневието.

В програмата са включени известни музикални произведения на Моцарт, Вивалди и Хайдн, вдъхновени от пролетта. Концертът ще продължи два часа, и освен чисто естетическата наслада, той ще  образова по-младата публика, тъй като преди всяка от пиесите, водещият  ще разказва интересни истории от живота на  композитора и произведението.

„Идеята  тръгна от Юлий Славов, който на представянето на своята книга сподели, че мечтата му е в Пловдив да има истински великденски класически концерт.  Всички участници – и Музикалното училище, и Академията, и Операта и Община Пловдив се отзоваха веднага и прегърнаха идеята.

Искрено се надявам да успеем да го превърнем в традиция”, коментира бизнесменът Иван Фратев, който е организатор на събитието. За да избягат от обичайната строгост, съпътстваща концертите с класическа музика, музикантите няма да излязат на сцената с обичайните черни костюми и официални рокли, а ще бъдат облечени в пъстри одежди, в унисон с Великденското настроение на присъстващите.

 Инициаторите на събитието се надяват  да възродят интереса на все  повече и повече пловдивчани  към музиката на живо, да се разшири допълнително кръга от хора, посещаващи музикалните представления в града, както и да се привлекат нови съмишленици на към идеята за построяването на Дом за Пловдивската опера.

Началото на концерта е 16.30 часа а и разбира се, всички, които ще дойдат специално, могат да носят със себе си Великденски яйца, като спазвайки традицията  се чукнат с тях за здраве!

В рамките на празничната програма тази събота голямо народно шествие с танци, музика и национални носии ще премине през Главната улица тази събота. Мероприятието е организирано от клуб по български народни танци „Чановете”, със съдействието на Община Пловдив. Участниците са само любители, а не професионалисти. Под тепетата ще дойдат участниците от всички 8 града, в които има клуб „Чановете”. Шествието ще тръгне от Джумаята в 11.00 часа и ще продължи до площад „Централен”. Там ще бъде изнесен концерт и ще се извие голямо българско хоро.

 

Празнична програма за

Цветница и Великден

 

6 април 2017 г., четвъртък, 18.00 ч., ДПХ,  ул. "Гладстон" 32

Официалното откриване на традиционната изложба „ЦВЕТОВЕ“ на Дружество на пловдивските художници в залата на ДПХ.

8 април 2017 г., събота – 10.30 ч. - Великденски живописен пленер на открито, на тема „Великденски яйца“. 

В зелените площи пред  сградата на община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“, около Великденското дърво ще бъдат разположени 10 броя яйца, всяко с височина между 0,7м. и 1,2м., които ще бъдат изрисувани на място от известни пловдивски художници - членове на Дружеството на пловдивските художници: Цвета Марова, Диляна Димитрова, Данчо Григоров, Жорж Сопаджиев, Венета Маринова, Моника Роменска, Иван Чакъров, Яна Илиева, Снежана Фурнаджиева, Минчо Панайотов.

Двамата графити - художници Stern и Dark ще украсят зелените площи около Цар Симоеновата градина за Великден ( до Морадо).

 9 април 2017 г., неделя, пл. Стефан Стамболов

11.00 ч., Концерт на Духов оркестър – Пловдив

11 април 2017 г., вторник, от 18:00ч. в Малката базилика.

Откриване на изложба на икони „Повече от образ”.Автори на изложбата са: Тотка Григорова, завършила бакалавърска и магистърска степен в НХА "Николай Павлович" София, специалност „Стенопис” и Мария Кукова – художник с творческа работа в областта на иконография и живопис.

12 април, сряда – Район Северен

11.00 ч. - Великденско настроение в детска градина "Весела", концерт с участието на 160 деца.

18.00 ч. - Първо Студио на Радио Пловдив, ул."Дондуков"2, Празничен великденски концерт „50 години творческа дейност на цигулково дуо „ТУРТОВ“.

Андреана Туртова - цигулка

Николай Туртов – цигулка

Даниела Стоянова - пиано

16 април - неделя, Открита сцена на пл. Стефан Стамболов

10.30-12.30 ч .- Великденско детско утро – великденски занимателни игри с аниматори. Най-дългия козунак и други.

12.30-14.00 ч. - Екипът на "Ася в страната на талантите" представя Детско шоу "Талантливите чудеса на Великден"

 

17 април 2017 г., понеделник,  Открита сцена на пл. Стефан Стамболов

11.30 ч - Концерт на Биг Бенд - Пловдив

Организатори: Община Пловдив, дирекция „Култура и културно наследство“

Стълбите на Каменица 

16.30 - 18.30 часа - Тържествен Великденски концерт „Класика за Великден” с участието на артисти и солисти от Държавна опера - Пловдив, АМТИИ, НУМТИ „Добрин Петков”

18 април 2017 г., вторник – Район Централен

17.30 - Великденски концерт в Дондуковата градина и

Изложба на открито на яйца, изписани от децата от детските градини в район Централен.