Грънчари си дават битка под тепетата

  • от PlovdivTime
  • 11:09, 17.09.2016

Шестима грънчари ще премерят сили на майсторската надпревара другата седмица в Пловдив. Пленерът по грънчарство ще се проведе на ул. „Райко Даскалов“ от 22 до 24 септември в рамките на Есенния панаир на занаятите. В състезанието ще участват властелините на глината Ивайло Господинов от Димитровград, Даниела Горалова от Пловдив, Николай Йовков от Троян, Валентин Димитров от Елена, Росица Занкова от Орешак и Десислава Владовска от Раданово.

Всички те са дългогодишни майстори с доказано име в занаята. Грънчарите ще покажат своите умения в шест импровизирани работилници , разположени пред БНБ. За точното спазване на регламента и оценка на изработените предмети  ще следи жури от специалисти – етнографи и майстори. 

Грънчарството е едно от най-древните изкуства, усвоени от първобитните хора. Траките, чиито поселения обхващали и българските земи, заменят ръчната изработка на керамика с грънчарско колело още през VII-VI в. пр.н.е.  „Грънчарството е единственият занаят при който се използват и четирите стихии.

Земя - глина от която се изработва изделието. Водата е необходима, за да се замеси глината. Изделието се изсушава на въздух и накрая се изпича на огън“, казва Тони Симидчиева, председател на Занаятчийската камара в Пловдив.

Есенният панаир на занаятите ще бъде открит на 22 септември в 17,30 часа с тържествено шествие от Етнографския музей до Римския стадион. В изложението ще участват 50 майстори, които ще представят двадесет занаята.