Графити артистът Nasimo рисува по сгради на училища за по-добра среда на българските деца

  • от Мария Луцова
  • 12:09, 22.12.2023
Световноизвестният графити артист Nasimo обяви нова мащабна инициатива заедно с екипа на Fine Graff Art за промяна на публичната среда, в която живеят и растат българските деца. Той сподели идеята си:
 
"Приятели, на днешния ден 22.12.2023 искам да обявя публично и пред вас нещо, което с екипа на Fine Graff Art решихме за нова посока на платформата. На много от нас не ни харесва средата, в която растат децата ни, смятаме, че може да бъде много по-добра и че заслужават да бъде много по-добра. Убедени сме, че колективно трябва да започнем да поемаме отговорност за това, вместо да разчитаме на държавата или някой отвън да помага. Вярваме, че ако всеки в сферата, в която действа и служи, започне да дава малко отгоре, малко повече отколкото се изисква от него, ако е малко по-буден и проактивен, нещата рязко ще започнат да се подобряват.

Ние сме артисти и действаме в полето на културата. На това сме посветили уменията и службата си и сме видели, че училищата имат нужда от изкуство за децата си. Много пъти са се свързвали с мен и с колеги директорите на училища, които имат желание да направят нещо за облагородяване на обстановката, нещо което да вдъхновява учениците и да развива отношението им към изкуството, но за съжаление бюджетите им често не достигат, за да покрият начинанието по направата на стенопис.

Затова от днес, всички приходи от репродукциите в сайта на Fine Graf Art ще бъдат събирани и така заедно с вас, подкрепящите изкуството на живите автори и искащите да променим нещо в страната, в която живеем, възнамеряваме да даряваме на различни учебни и други, учреждения, които служат пряко на децата ни - на бъдещето ни, труда си под формата на изкуство като стенописи, картини и беседи, за да могат децата да израснат в една по благоприятна среда, заобиколени с изкуство с послание и стимули за развитие на творческия си потенциал.

От нас и нашите действия сега зависят те, и от тях зависим ние в бъдеще и още повече - идните поколения. Повече информация ще пуснем след Нова година в сайта ни и в Patreon канала ни.

Благодаря ви за подкрепата.
 
Моля, тези от вас, които имат предвид някое училище, което има нуждата от нашата намеса, да ми пишат на лично."
 
Nasimo е един от най-впечатляващите графити артисти в България. Неговият творчески почерк е много разпознаваем. Пловдив също се радва на негови творби, а най-впечатляващата е на гърба на Халите в центъра. Там творецът е създал стенопис на име МИР.