Градската галерия събра живописните си съкровища в нов албум

  • от PlovdivTime
  • 10:01, 28.04.2023
Пловдивската Градска художествена галерия издаде богато илюстриран нов албум с най-стойностните образци на своя живописен фонд. Подготовката и отпечатването му са подпомогнати финансово от Министерството на културата.
 
В „Избрано от фонд Живопис“ са поместени знакови за историята на българското изобразително изкуство произведения от художници като Георги Данчов, Станислав Доспевски, Николай Павлович, Константин Величков, Ян Мърквичка, Христо Станчев, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, от ярката пловдивска група от 60-те – Кольо Витковски, Димитър Киров, Йоан Левиев, Георги Божилов, Христо Стефанов, Енчо Пиронков. Представени са творбите и на емблематични автори от следващите поколения. Много от картините могат да се видят в обновената постоянна експозиция на Галерията на ул. „Съборна“ №14А, която отвори врати след мащабна реставрация и привлича могобройни посетители.
 
С издаването на новия двуезичен албум, увеличен по обем и съдържание, съставен и отпечатан на високо професионално ниво, със съвременен дизайн, Градската художествена галерия отговаря на нарасналите изисквания на публиката, интересуваща се от изобразително изкуство.
 
С въвеждащ текст директорът на галерията Красимир Линков щрихира историята на създаването на институцията и нейната постоянна експозиция. В албума е поместен текст на проф. д. изк. Чавдар Попов, който подчертава значимостта на имената и творбите, оформящи „забележителната колекция от произведения на българската живопис, която по своите богатства се нарежда сред водещите в България.“
 
Албумът е на български и на английски език. Високото качество на изображенията се дължи на фотографа Цветан Чатъшки. Елегантният дизайн е дело на Милена Китипова – главен уредник и дизайнер в галерията.
 
Изданието ще може да се купува в сградите на Градската галерия от месец май на цена 40 лв.