“Градината на Мария“ вдъхновява Пловдив с цветове и форми

  • от PlovdivTime
  • 12:15, 06.10.2022
Мария Йорданова гостува с вълнуваща изложба в галерия "Лабиринт". Откриването е на 9 октомври от 16 ч. Експозицията бе отложена заради пандемията с Ковид-19, но срещата на Йорданова с пловдивската публика ще бъде факт.
 
Авторката е родена в София, където завършва училището за приложни изкуства, а после и Националната художествена академия, специалност "Сценография". Продължава образованието си в Берлин, където работи и живее. В "Градината на Мария" блика живот във всевъзможни цветове и форми, магически животни се грижат за нея, или си погаждат шеговити номера, всяко едно стръкче гледа, расте, чувства и изразява емоция, светлината разкрива магията на невидимия свят, а в тъмното се крият страховити сенки, които очакват своето красиво разцъфване под лъчите на слънцето...защото тъмнината е само фаза, почивка, момент за среща с трансформиращи емоции.
 
"Всички тези "тежки" графики с много детайли са рисувани, за да може да са големи и човек да влезе в този свят да медитира, да лети, да фантазира и основно заради любовта към живота и невероятната магия на растенето на всичко. Природата е в основата на всичко, тя е жива и говори чрез всяка своя форма. Всичко е живо и свързано помежду си. Аз имам щастието да общувам с невидимия свят. Надявам се с тези картини да приближа невидимото към видимото и да подпомогна екологичните процеси като свържа духа на единия свят с другия. Хвърляйки опаковки и газове навън натрупваме този боклук също вътре в нас, запушваме естествения мост към незримото. Картините са мост от незримо в зримо. Важно е да променим отношението си към природата. Моето спиритуално послание е: Ние никога не сме напускали Рая - това е Земята - градината в която сме родени. Ние всички сме пазителите на рая - нашата земна градина", казва авторката.
 
Преживяването ще бъде още по-пълно със звуковата среда, която е композирана и аранжирана от самата авторка.