Градче от балони изниква пред общината в Пловдив през септември, започва „Фестивалът на мечтите“

  • от PlovdivTime
  • 12:32, 08.07.2021

„Фестивалът на мечтите“ е балонен еднодневен фестивал на открито за малки и големи, за „деца“ от всички възрасти, националности, пол и вяра, организирани около една обща тема: мечтите, които носим в душата си и които ни оформят като хора. Разноцветни, пъстри, разнообразни – като хората, които ги създават.

Събитието е с оригинален, не особено познат у нас интерактивен общностен арт формат, близък до онова, което в англоезичните страни се нарича celebratory art. То съчетава различни практики от полето на съвременните изкуства: инсталация и скулптура (от балони), творчески ателиета, walkabout анимация, immersive theatre, шествие, танцов хепънинг, куклено-театрален перформанс, карнавал. Смисълът е да се създаде в града неординарно общодостъпно публично празнично пространство и позитивно емоционално преживяване, базирано на изкуството.

26.09.2021 от 10:30 до 21:00

ВХОД: Свободен

Площад „Стефан Стамболов“ 

ЕТО КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ:

С помощта на атрактивна декорация от балони и сред приятна музикална среда и walkabout анимация, предлагана от чудновати фантастични персонажи (част от които на кокили) площад „Стефан Стамболов“ ще се превърне в своеобразен оазис сред „колелото на ежедневието“ и градската глъч – магично поетично пространство на радост, хармония, красота и креативност: ПАВИЛИОН НА МЕЧТИТЕ.

В деня на фестивала 26 септември 2021г. всеки пловдивчанин и гост на града ще може да се отбие в него, да се отпусне, оставайки колкото си пожелае. Там ще може да се отдаде на … айляшко настроение, забравяйки за задачите от ежедневието, ще може да се вгледа в себе си, да помечтае и да сподели необезпокояван от никого своя съкровена мечта. Да я визуализира и изрази в избрана от него форма: чрез текст, рисунка, скица, оригами фигура… и да я пусне в специално ковчеже за мечти. Ковчежето ще бъде поставено на постамент в центъра на павилиона. Който пожелае ще има възможност да произнесе своята мечта пред „микрофона“ за мечти, предоставен му от чудноватите, симпатични „бели Мечтатели“ - домакините в Павилиона на мечтите.

Други чудновати, любезни и весели Мечтатели ще помагат на гостите да се подготвят за специалния кулминационен момент, който ще се случи на финала на феста. Гостите на павилиона ще се научат как да си направят красиви цветни аксесоари от балони – шапка, гривна, диадема, цветя и пр., с който да се „пременят“ за празничния момент. Желаещите ще научат движенията на общия танц на мечтателите и ще се подготвят за общото му изпълнение на финала на феста.

Фестивалът ще завърши с театрален спектакъл, в центъра на който ще бъдат мечтите. Своеобразната кулминация ще бъде осъществяването на полета на мечтите. Посланията на събраните мечти ще отлетят с помощта на разноцветни балони към висините – към своето сбъдване. Най-високо ще полетят леките, хармонични и светли мечти – тези, които ни издигат и възвисяват, които ни носят хармония, жизненост и простор. Вероятно ще има и по-тежки, тъмни мечти. Какво ще стане с тях – ще разберем по време на спектакъла.

Моментът на отварянето на сандъка и осъществяването на полета на мечтите ще бъде интерактивен, в него ще бъдат активно включени всички присъстващи. Всички, които са оставили своите мечти в предишните дни ще бъдат поканени да се съберат заедно около ковчежето с мечти, украсени със своите балонени аксесоари, заредени с добро настроение и енергия за танци и за празнуване. Финалът ще бъде увенчан от общия танц на мечтателите, в който ще се включат всички желаещи, които са го разучили по време на престоя си в павилиона на мечтите през изминалите два дни. Разбира се, ще намерим подходящ начин да включим по интерактивен начин и онези които не са имали тази възможност, но са обхванати от емоцията на момента.

Пространството ще бъде разделено на няколко преливащи една в друга зони, оформени с помощта на сценични платформи и стъпала, шатри и балонена декорация. Мечтателите – домакини в ПАВИЛИОНА НА МЕЧТИТЕ ще бъдат медиатори, обучители и аниматори в дейностите. В Централна зона  на специален декориран с балони пиедестал ще бъде разположено и КОВЧЕЖЕТО ЗА МЕЧТИ

При „входа“ на ПАВИЛИОНА НА МЕЧТИТЕ – там където има по-голям човекопоток ще е зоната за свободна анимация, в която МЕЧТАТЕЛИ (някои от тях на кокили) с латерни и уреди за аудио-запис ще записват желаещите да произнесат и запишат мечтите си.

BACKSTAGE ЗОНА – разположена дискретно встрани/назад от игралното пространство, обособена с параван или шатра – място където ще се подготвят перформърите, ще отдъхват и където ще се съхранява необходимия реквизит, консумативи и пр. 

Проект на Фондация „ЖАР Театър-Изкуство-Култура“, част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.