Гореща южна изложба показва Петя Константинова в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:38, 17.07.2022

Галерия „Лабириннт” представя горещата южна изложба на Петя Константинова, която ще бъде открита на 17 юли от 20 ч. Самоук художник, намерила своя стил и език, Петя се завръща от приказна Прага за втора самостоятелна изложба в галерия Лабиринт. Ето какво ни написа запредстоящата си изложба самата авторка:

"Макар и наречена "лятна", изложбата събира в себе си творби, рисувани във всички сезони и в различни часове от денонощието (основно нощието) …  Всъщност лятната изложба дълго време се въртеше в главата ми с работно заглавие "Докато спят..." и не защото има картина с такъв сюжет или заглавие, а защото голяма част от творбите са рисувaни в часовете, когато двете дребосъчета, които се появиха в живота ми преди 2 години, спят спокойно, за да може мама да открадне малко време и да се откъсне от всички грижи, за да се потопи в рисунките си”, разказнат организаторите.

„За мен тази изложба е всъщност етап от един нов мой свят - светът на мама… Платна, акрили и състояния, нахвърляни "на коляно" в тефтера с цветни моливи... Море, котки, сняг, светещи прозорчета в зимни вечери, надежда, тъга, радост, отчаяние, разстояния, писма... все такива са нарисуваните мисли през последните месеци... Прага неотлъчно се промъква в силуетите на къщурките ми (тя е пристан и неизчерпаем източник на вдъхновение!)... морето винаги е далече и липсва... виното винаги лекува драскотините по душата в кофти ден... кафето винаги е малка радост... думите винаги остават недописани... котката винаги е вярно другарче, което ти топли краката ( и душата!) и ежедневно те учи да си "над нещата" (друг е въпросът дали си добър ученик)... есента винаги е времето, в което се влюбвам... музиката винаги е отражение... книгата винаги е бягство и приятел и любовник”, разказва авторката.

Изложбата ще включва около 30 творби в различни формати, създадени през последните 2 години.