Магията “Голямата странна градина“ събира таланта на Владимир Зарев и Борис Стоилов

  • от Мария Луцова
  • 09:43, 06.10.2022

Владимир Зарев и Борис Стоилов канят на една необикновена изложба и премиера на книгата „Голямата странна градина” на 6 октомври от 18.30 часа в галерия „Arsenal of Art”. Илюстратор и писател сътворяват една приказна история, която има дълга история, започнала преди 50 години.

"Написах „Голямата странна градина” преди петдесет години, преди половин век, когато сякаш бях непознаваемо различен, живеех в друг човек и в нечий друг живот. Тогава бях прекрасно млад, безнадеждно безотговорен, силен и сломяващо красив, бях издал вече две книги. Четях Достоевски и философия, която не разбирах, обичах да разсъждавам и да пиша за смъртта, защото подсъзнателно бях убеден, че тя никога няма да ме сполети. Бях до болка изпълнен с възторга и с блясъка на думите, с щастливото страдание на думите, напливът на думите не ми даваше покой, нощем те ме будеха, правех си силно горчиво кафе и сядах да пиша.

Тогава на бял свят се пръкна моята първородна дъщеря. Кръстихме я Неда, защото името се състоеше от не и да, а точно такава, между не и да трябва да бъде всяка истинска жена. Улисан в това щастие, аз реших, че трябва да се отблагодаря на съдбата и написах приказката за деца и възрастни, посветена на Неда – „Голямата странна градина”. Преди няколко месеца, докато се ровех в библиотеката, малката беззащитна книжка случайно попадна в ръцете ми. Прочетох я и ми стана едновременно щастливо и тъжно за отминалия живот, за това, че аз съм в края на собствената си така обладана от светлина и мрак, от полусенки и човешки същества прекрасна и странна градина, че вече надничам зад оградата и там ме очаква единствено несвършването на Пътя.

Пред вас е” Голямата странна градина”,. добре дошли в тази книга, добре дошли при мен такъв, какъвто бях!", разказва Владимир Зарев.

Новото издание на творбата е вдъхновяващо и с илюстрациите на забележителния Борис Стоилов. Той предлага своя прочит на красивата история.

Безнадеждно безотговорна или силно сломяваща, тя ще покори публиката в Пловдив.