Големите български филмови звезди си партнират със световни знаменитости във фотоизложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:54, 15.10.2022

Големите български филмови звезди от класическата епоха на родното кино си „партнират“ със световни кинознаменитости на двата етажа в галерия „Капана“ (ГХГ-Пловдив) в току-що откритите Международни фотографски срещи с артистичен директор доц. д-р Никола Лаутлиев. Тазгодишната тема е „Фотография и кино“ с поглед към динамичната връзка между двете изкуства, към невидимата граница, която ги разделя и същевременно събира.

Пред пловдивска публика създателите на двете проектни изложби „Звезди на българското кино“и „Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест“ представиха процесите по тяхното зараждане като идея и превръщането им във вълнуващи професионални експозиции.  

,,Звезди на българското кино‘‘ е с подбор, дигитализация и фоторедакция на Калин Руйчев от „Фотосинтезис“. На откриването той сподели, че в огромния архив на Българската национална филмотека е търсил главно добри фотографски портрети на най-известните български актьори от златните години на киното като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и др. Те са заснети в периода 1956 - 1972, който е особено плодотворен за българското кино, а кинематографията ни от онова време създава истински ,,звезди‘‘. Получил е професионално съдействие от филмовия експерт в Българската национална филмотека Росен Спасов и от целия екип на институцията.

Създателят и директор на Международния филмов фестивал „София Филм Фест“ Стефан Китанов, Боряна Пандова – фотограф на фестивала и автор на експозицията „Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест" и   нейният куратор Надежда Павлова представиха колекцията с портрети на режисьори и актьори – наши и световни знаменитости, гостували през последните 5 години на най-голямото киносъбитие у нас. Публиката вижда отблизо Тери Гилиъм, Бела Тар, ВимВендерс, КшиштофЗануси, Тед Кочев, Георги Дюлгеров, Руси Чанев и Стефан Мавродиев.

„Фотография и кино“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, в партньорство с галерия „Синтезис", „Фотосинтезис“, Българска национална филмотека, и Градска художествена галерия - Пловдив.

В събота – 15 октомври от 10 до 13 часа в галерия „Капана“ ще се проведат лекционните срещи с проф. д-р Красимир Андонов и д-р Красимир Кастелов от НАТФИЗ. Изложбите могат да се видят до 30 октомври.