„Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева - поклон пред Божия свят в картини

  • от PlovdivTime
  • 09:38, 08.03.2021

Галерия "Възраждане" кани на изложба живопис „Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева на 9 март от 18 ч. Изложбата ще продължи три седмици, до 29.03.2021 г.

„Разжарената паст на лятото, цветната прохлада на пролетта, узрялото злато на есента и ледената, бяла усмивка на зимата – всичко това е живописно намерено в пейзажите и натюрмортите на Емилия Арабаджиева. Ясно личи колко възторжено обича и се възхищава на природата авторката. Тя не търси солиращи моменти и бравурност в живописването, а почтено, красиво и скромно ни поднася своите ясни послания за природната възвишеност на Божия свят“, разказва галеристката Краси Алексиевапоа повод предстоящото откриване.

Емилия Арабаджиева е родена през 1952 г. в Пловдив.  Завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев през 1976 г. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев.

При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки с режисьорите Теофана Преславска, Андрей Мирчовски и др.

Сценограф и на две постановки в Куклен театър, Пловдив: „Меко казано” на Валери Петров с режисьор Елена Владова и „Ние врабчетата” на Радичков с режисьор Камен Арсов.

От сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов”. Там реализира 11 постановки с режисьорите Румен Чакъров, Николай Ламбрев, Николина Томанова, Руси Карабалиев, Андрей Калудов, Константин Христов, Симеон Димитров и др.

Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива” в София -  „Ромео и Жулиета” на Шекспир и „Да умреш от смях” на Я. Янчовски с режисьор Владо Прашчаров.

По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и е лектор по Художествено оформление на спектакъл в Пловдивски университет.

От 1992/93 г. до 2020 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. - хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив.

Художник е на документални филми  като „Сказание за българската земя”, „Великолепието на Армира” и др. Има издадена книга „История на костюма”.

Има участия и редица международни проекти като: „Точки на пресичане” – музиката в изобразителното изкуство с партньори от Германия и Полша, работа по програма „Коменски” и др. През целият си творчески път работи и кавалетната живапис, дизайн на книгата. Продължава работата си като сценограф.

Тя е първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея” през 2010 г.

Има осъществени 21 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.