Гледаме българско късо кино с вход свободен в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:59, 22.04.2023

"Късо кино във "Фарго" е завръща на 26 април от 20 часа с традицията да бъдат представени два български филма. Първият филм, който е подбран от миналогодишната програма, е "Книга за хората" на Владислав Лаков с участието на Моника Иванова, Ирен Кривошиева и Марин Янев.

В последната седмица от летния си стаж в селото на покойната ѝ баба, библиотекарката Славина е поставена пред тежък избор. Или да изхвърли книгите на селото, подчинявайки се на корумпираните разпоредби на началника ѝ Димитрова, или да спаси единствения източник на информация на възрастното население, обричайки се на изгнание в село, където времето е застинало от 40 години насам.
С дебютния си късометражен филм сценаристът режисьор Владислав Лаков изследва жанра на „обирджийския филм“, пренесен в света на българското село. С опит в късометражни филми за реклама и брандирано съдържание, Лаков цели да смеси реализъм и сюрреализъм в оригинален романтизиран наратив.

Вторият филм, който ще може да бъде видян, е "Лека нощ, Лили" (2021 г.) на Петър Вълчев с участието на Виолета Гиндева (последна роля за голямата ни актриса).
Филмът се фокусира върху дълбоката изповед на Дора в последните мигове от нейния живот. Една изповед за разочарованието от неизживените мигове и несбъднатите мечти на прага на смъртта. Лентата е носител на приза "Най-добър български филм" от фестивала IN THE PALACE и е предложение на фестивала към Академията за филмови изкуства и науки за награда Оскар.

Събитията са с вход свободен, но трябва предварително да бъдат заявени местата.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.