Главният секретар на ЮНЕСКО в България: Възхитен съм от работата на реставраторите в Епископската базилика

  • от Мария Луцова
  • 15:23, 30.06.2021

„Не мога да скрия възхищението си от реставраторите, които са работили в Епископската базилика на Филипопол. Чудесна работа на община Пловдив и фондация „Америка за България”. Дълбок поклон! Надявам се съвсем скоро обектите от световно значение в България да станат 11”, каза главният секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО Христо Георгиев. Той бе в Пловдив за откриването на фотоизложба, посветена на 75 години от създаването на световната организация и на 65-годишнината от членството ни в нея. 

На кадрите са запечатани гледки от природните резервати Национален парк „Централен Балкан”, природния резерват „Сребърна”, Национален парк „Пирин”, както и на Ивановски скални манастири, Свещарската гробница, Мадарски конник, Боянската църква, Казанлъшка гробница, Стар град на Несебър и Рилски манастир. 

Георгиев посочи, че България играе активна роля в историята на ЮНЕСКО. Единственото изнесено заседание на организацията е било в София, страната ни може да се похвали и с двата мандата начело на ЮНЕСКО на Ирина Бокова. 

Той подчерта, че се надява серийният обект „Епископската базилика на Филипопол и късноантичните мозайки от Филипопол“ ще намерят място в списъка на обектите от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. 

Зам.-кметът по култура Пламен Панов пък подчерта, че не е случаен фактът, че това е първата временна изложба, която се открива в Епископската базилика, както и че тя се показва за първи път у нас именно в Пловдив. 

Изложбата може да бъде видяна от посетители до септември 2021 г. 

Тя се реализира от Държавния културен институт към Министерство на външните работи, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, със съдействието на Община Пловдив и домакинството на Общински институт „Старинен Пловдив“.