Герасим Георгиев-Геро укротява опърничавата в Драматичния театър на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 08:40, 14.01.2021

Режисьорът Стайко Мурджев ще отправи поредното си предизвикателство към пловдивската публика със спектакъла "Укротяване на опърничавата" в Пловдивския театър. Трупата започва репетиции по великата комедия на Уилям Шекспир, а в проекта влизат някои от най-интресните актьори с гост Герасим Георгиев-Геро. В спектакъла на Мурджев, който се превърна в един от най-интересните и провокативни режисьори на съвременната ни сцена, влизат още Маргита Гошева, Патриция Пъндева, Симеон Алексиев, Добрин Досев, Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Красимир Василев, Димитър Банчев, Мариана Йотова,Елена Кабасакалова, Венелин Методиев, Ивана Папазова, Кръстю Кръстев, Троян Гогов.

Очакванията са спектакълът да е изключително интересен, защото от години Стайко Мурджев предлага интересен прочит на всеки, текст, който реализира на театрална сцена. Пример са „Слава”, „Портретът на Дориан Грей”, „Петел”, „Еквус”, „Евридика в подземния свят”, „Мърлин Мърло”, „Дисни трилър”, "Коварство и любов","Пухеният". Любопитното е, че Мурджев направи голямата си премиера на пловдивска сцена именно с текст на Шекспир - „Крал Лир”.

В екипа на Мурджев са композиторът Петър Дундаков, хореографът Станислав Генадиев, художникът Петя Боюкова и консултантът по слово и Шекспирова реч Сава Драгунчев. 

 
Пиесата "Укротяване на опърничавата" разказва историята на красивата Бианка, която привлича мъжките погледи, а кандидатите за ръката й са неизброими. Баща й обаче отклонява всички предложения с мотива, че иска да се омъжи първо по-голямата й сестра — опърничевата Катрин. И въпреки че кандидат и за нея се намира, Катрин съмсем не е сговорчива в отговор на ухажването му. Когато сватбата все пак става факт, на Катрин й предстои да опита от съпруга си собственото си поведение от периода на ухажването. След много перипетии Лученцо — влюбеният кандидат на Бианка — най-после успява да получи ръката й. Двамата са щастливи, а съпругът на Катрин — Петручио вече има най-покорната жена.

Снимка: Спътник